U RS-u privatizovano 727 preduzeća, koliko je novca izdvojeno za njih?

2797cfa5e472b24abde67add4b158a1e
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska do sada je privatizovano 727 preduzeća.

Ostvarena je vrijednost u iznosu od 1.730.685.114,00 KM, potvrdili su nam u Investiciono-razvojnoj banci RS-a (IRBRS) koja je u ovom dijelu Bosne i Hercegovine zadužena za privatizaciju.

– U 2021. godini privatizovano je jedno preduzeće. Radi se o prodaji 302.545 akcija što čini 11,67 posto državnog kapitala preduzeća iz oblasti prerađivačke/prehrambene industrije, pri čemu je postignuta cijena u iznosu od 39.330,85 KM – saopćili su nam iz IRBRS-a.

ČITAJ JOŠ:  Izetbegović: Pogrešno se predstavlja da je BiH protiv izgradnje Pelješkog mosta

Koliko se još preduzeća planira privatizovati u 2021. godini?

– IRBRS, uz prethodno obavljene konsultacije sa resornim ministarstvima, te konačnim razmatranjem i usvajanjem Vlade RS-a, svake godine priprema, odnosno ažurira plan privatizacije.

Planom privatizacije za 2021. predviđena je privatizacija još devet preduzeća, kao i državni kapital onih strateških preduzeća kod kojih se u toku 2021. godine stvore pretpostavke, odnosno za koje dobije inicijativu Vlade RS-a ili resornih ministarstava – kazali su nam u ovoj instituciji.

ČITAJ JOŠ:  Elma Elfić Zukorlić objavila fotografiju sa djecom uz poruku: "Ko čuva muftijin emanet"

Koji su najčešći problemi s kojima se Agencija susreće kada je u pitanju privatizacija?

– Pandemija koronavirusa usporila je i ove aktivnosti. Do sada su privatizovana uglavnom preduzeća u kojima RS ima manjinsko učešće – odgovorili su nam iz IRBRS-a.

GODISNJICA
MARKETING