U RS ukradeno 172, a u FBiH 1.100 vozila

Svega 172 vozila ukradena su lani u RS, što predstavlja ogromnu razliku u odnosu na, primjera radi, 2008. godinu, kada su lopovi odvezli gotovo duplo više četvorotočkaša, ili, preciznije, 339 automobila.

 

Uspjeh MUP-a RS u borbi protiv auto-mafije posebno je izražen kada se uporedi sa učestalošću ove problematike u FBiH, gdje je lani, kako stoji na sajtu Federalne uprave policije (FUP), ukradeno čak 1.100 vozila.

Pritom, “Nezavisne” su analizirale višegodišnju statistiku koju objavljuje FUP, a iz koje je vidljivo da je u ovom segmentu najmanje problematična bila 2011. godina, kada su kradljivci neprijatno iznenadili “svega” oko 950 vlasnika vozila. Ta brojka jeste manja, ali daleko je od idealne.

Sudeći po izjavama iz MUP-a RS, postoji niz mjera i radnji koje je policija preduzela i preduzima, a koje su pomrsile konce onima koji su spremni da upale tuđeg ljubimca na četiri točka.

“Redovno i planski su sprovođene operativne akcije kontrole auto-otpada na cijelom području RS, s ciljem otkrivanja i dokumentovanja krivičnih djela i pronalaska otuđenih automobila i presijecanja sprege kriminalnih grupa koje vrše ova krivična djela, isporučuju ih auto-otpadima, gdje se rastavljaju i prodaju u dijelovima”, kaže Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u MUP-u RS.

Copy

Kada je riječ o FBiH, zbog kradljivaca najviše glavobolje trebalo bi da imaju pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo (825 automobila ukradeno lani), a slijedi Tuzlanski kanton (TK), gdje je zabilježena krađa 114 vozila.

Izudin Šarić, portparol MUP-a TK, navodi da je to, kada je riječ o ovom kantonu, smanjenje za oko 2,6 odsto.

“Mi smo prošle godine poduzimali akcije na sprečavanju otuđenja vozila, i određeni broj lica je procesuiran prema nadležnom tužilaštvu. Prati se situacija s obzirom na to da u FBiH i cijeloj BiH, kako vidimo, događaju se svakodnevna otuđenja”, rekao je Šarić.

On kaže da ima slučajeva da vozilo bude ukradeno s ciljem da se njime izvrši drugo krivično djelo, pa onda bude pronađeno, a bilo je i primjera da neko automobil otuđi, provoza, pa kada nestane goriva, ostavi ga.

“Radiće se i u 2016. godini kako bi broj koji se odnosi na otuđenja vozila bio smanjen”, rekao je Šarić.

U RS se najviše kradu automobili marke folksvagen, a zatim audi i mercedes, dok je u FBiH situacija za nijansu drugačija, pa lopovi pored folksvagena i audija često kradu i BMW-ove te škode.

Ukoliko imate baš neki od ovih, ili bilo koje drugo vozilo, korisno je i da znate kako da nadmudrite lopove kako vaše parking mjesto preko noći ne bi ostalo prazno.

Preporučuje se da pazite na kretanje sumnjivih nepoznatih osoba u blizini vašeg stana i parkinga i u slučaju da vam je nešto sumnjivo, obavijestite policiju na broj 122. Ako je moguće, ne ostavljajte vozilo u zamračenom i na pustom mjestu duže vrijeme bez nadzora, već na parkingu sa rasvjetom.

Kada napuštate vozilo, pa bilo to i nakratko, obavezno ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave, te zaključajte automobil i nikako ne ostavljajte dokumente u njemu.

Savjetuje se i da, ako imate mogućnosti, postavite dodatnu zaštitnu bravu za upravljač, te da ugradite alarmni uređaj i elektronsku blokadu motora.

Kako da zaštitite svoje vozilo

Pazite na kretanje sumnjivih osoba

Ako vam je nešto neobično, nazovite 122

Parkirajte na osvijetljenim mjestima

Nikako ne ostavljajte dokumenta u vozilu

Vozilo zaključavajte i kad ga napuštate nakratko

Preporučuju se mjere zaštite poput alarma.

Prethodni članakZnate li kako je nastao mirisni borić?
Sljedeći članakOva ozbiljna spolna bolest često prolazi neprimijećeno, a ima je i kod nas!