U rudnicima u BiH zaposleni su profesori engleskog, politolozi, žurnalisti…

Screenshot 5 23
Podijelite vijest

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, kazao je da reorganizacija mora biti izvršena jer su među zaposlenima u rudnicima bili žurnalisti, profesori poljoprivrede, engleskog jezika, geografije, politolozi… Ipak, i za njih postoji rješenje umjesto otkaza. Nijedan proizvodni radnik neće biti otpušten.

“Imamo previše administrativnog osoblja i program restruktuiranja se odnosi na njih. Proizvodnih radnika nemamo viška. Uputili smo poziv da se administrativni radnici prekvalifikuju u proizvodne radnike, to će EP platiti. U rudniku Kreka je zaposleno više žurnalista nego u nekim ozbiljnim redakcijama. Nažalost, primani su politolozi, profesori engleskog, poljoprvirede, geografije… koji nisu trebali biit primani. Mi smo opredijeljeni da, bez obzira kako su došli, unutar rudnika da im ponudimo mogućnost prekvalifikacije i nastave angažman u rudnicima ili u nekim od naših zadruga. Ukoliko ne, spremni smo izvršiti isplatu otpremnine i ostalih obaveza kao što su PIO/MIO i zdravstvo”, kazao je Andelija za N1.

Istakao je kako BiH mora imati stabilne izvore električne energije. To će donijeti Blon 7. Prema Andelijinim riječima, on će biti zamjena za one blokove koji se trebaju gasiti do 31.12.2023. godine – dva u tuzli i jedan u Kaknju.

“Elektroprivreda 80 posto električne energije proizvodi iz uglja iz sedam rudnika koji su u sastavu koncerna. Ugalj kao energent za proizvodnju već duže vrijeme nije popularan energent. Ali, mi prodajemo struju 20 eura jeftinije nego što košta proizvodnja. Ako bi ugrozili ovaj sistem neminovno bi došlo do poskupljenja električne energije. Zato kažemo, ovo je posljednji trenutak za reakciju”, kazao je.
Postepeno gašenje jama

Na pitanje da li to znači da će ugalj prekinuti koristiti, kazao je: “Ugalj se koristi i dalje. I u Evropi i u BiH neće ukinuti”.

Govoreći o dugu rudnika, kazao je kako je on iznosio 430 miliona KM kada ih je EP preuzela. Danas on iznosi milijardu. S druge strane, EP je, tvrdi, uložila 320 miliona KM u modernizaciju. Nabavili su tri široka čela za jamsku eksploataciju i izvršili druge projekte za površinsku ekploataciju.

“Kroz isplatu uglja kroz avanse EP je dala dodatnih 240 miliona KM rudnicima. Bio sam u jami. U našim jamama rad nije human. Mi imamo i dalje jame gdje se proizvodnja vrši po starim metodama. Uradili smo dokument ‘Dugoročne potrebe za ugljem 2050.’, u planu je da ove jame postepeno gasimo. Nije više isplativo proizvoditi u podzemnoj eksploataciji. Ti pogoni će se zatvoriti prirodnim odlivom rudara”, rekao je Andelija.

Elektroprivreda BiH danas se oglasila saopćenjem u kojem tvrdi kako je u pojedinim rudnicima došlo do oštećenja opreme. Naređeno je direktorima tih rudnika da izvještaje internih kontrola proslijede tužilaštvima.

“Jasno nam je da se tamo nešto dešavalo jer se efekti ulaganja nisu osjetili. Nije bilo povećanja proizvodnje. Nažalost, većina rudnika ne ispunjava planove poslovanja. Tužilaštva vrše istrage. Imamo često zahtjeve da im dostavimo dokumente. Očekujemo brze rekacije tužilaštva. Imamo informaciju da je oprema u vrlo kratkom period uništena, a angažovane mašine trećih osoba koje su gore”, kazao je.

Andelija je dodao kako je sve to koštalo “milione KM”.
Umanjenje računa za struju

Za najavu štrajka rudara, naglasio je kako oni nisu za “nehumanu reorganizaciju”, te da je riječ o razmiricama unutar sindikata.


Podijelite vijest