U rušenju filipinskog vojnog zrakoplova poginulo 45 ljudi

filipini
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vojni zrakoplov filipinskog ratnog zrakoplovstva u nedjelju se srušio i zapalio na jugu zemlje pri čemu je poginulo 45 ljudi, što uključuje i civile na tlu, objavilo je ministarstvo obrane, nakon najgore vojne zračne katastrofe u zemlji u gotovo 30 godina.

Pet pripadnika vojnog osoblja još uvijek se smatra nestalima, dodalo je ministarstvo.

Teretni zrakoplov Lockheed C-130 prevozio je trupe koje su trebale sudjelovati u operacijama protiv pobunjenika na jugu Filipina. Ukupno ih je u avionu bilo 96.

Avionska nesreća

Pedesetak ljudi je prebačeno u bolnicu, navodi se u priopćenju vojske.

“Dvoje civila koji su se našli na zemlji također su poginuli, a četvero ih je ozlijeđeno”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane.

Izvor : Reuters

Slike s mjesta nesreće prikazuju plamen i gusti crni dim koji se diže iz dijelova zrakoplova.

Avion je pokušao sletjeti u zračnu luku Jolo, ali je preletio pistu nakon čega se nije uspio ponovno podići te se srušio.

“Viđeni su brojni vojnici kako iskaču iz zrakoplova prije nego što je udario u tlo”, navodi se u priopćenju Zajedničke operativne skupine Sulu.

“Nema znakova napada na zrakoplov”

Vojska u rasprostranjenom filipinskom arhipelagu vodi dugi rat protiv islamističkih militanata Abu Sayyafa i drugih frakcija.

Glasnogovornik vojske, pukovnik Edgard Arevalo, rekao je da “nema znakova napada na zrakoplov”, ali da “istraga nesreće tek treba započeti” te da su “napori sada usmjereni na spašavanje i liječenje putnika”.

Najgora zrakoplovna nesreća u zemlji bila je ona aviona Air Philippines Boeing 737 2000. godine, u kojem je smrtno stradala 131 osoba.