Screenshot 6 28


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ljekari iz Michigena su potvrdili da je pacijentica kojoj su krajem prošle godine transplantirana pluća, nakon dva mjeseca umrla jer je naknadno utvrđeno da je donor bio zaražen koronavirusom iako su prvi nalazi pokazivali da je bio negativan.

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Michigan, naveli su da bi to mogao biti prvi dokazani slučaj u SAD-u zaraze virusom preko organa za transplantaciju.

Hirurg koji je obrađivao pluća donora se također zarazio i obolio, međutim, uspio se oporaviti. Vjeruje se da je riječ o izolovanom slučaju, jedinom potvrđenom u gotovo 40.000 transplantacija obavljenih u SAD-u prošle godine.

Ljekar Daniel Kaul, voditelj Odjela za transplantaciju, rekao je da su sve pretrage koje se inače rade, uključujući i pacijenta i donora napravljene te da su testovi bili negativni.

Nakon ovog slučaja pozvao je na još detaljnije pretrage donora naglašavajući da je osim uzorka iz nosa i grla, potrebno testirati uzorke uzete iz najdubljih dijelova plućnih krila.

“Sigurno ne bismo upotrijebili ta pluća da smo imali pozitivan test na koronavirus”, rekao je Kaul.

Pluća su uzeta od žene koja je poginula u saobraćajnoj nesreći te transplantirana ženi koja je patila od hronične opstruktivne bolesti pluća. Operacija je obavljena i Univerzitetskoj bolnici u Ann Arboru.

Tri dana nakon operacije žena kojoj su donirana pluća, dobila je groznicu, krvni pritisak joj je pao i sve teže je disala. Nakon obavljenih pregleda, snimke su pokazale infekciju pluća. Kako joj se stanje pogoršavalo došlo je do sepse i srčanih problema.

Iako su uzorci iz nosa i grla donora bili negativni 48 sati nakon uzimanja brisa te je porodica kazala da preminula osoba nije nigdje skoro putovala, testiranje tečnosti iz pluća su pokazali da zapravo postoji zaraza koronavirusom.

Iako su donor i hirurg koji je transplantirao pluća bili zaraženi koronavirusom, ostalih deset medicinara koji su prisustvovali operaciji, bili su negativni.

Na kraju se stanje pacijentice još više pogoršavalo te je došlo do zatajenja više organa. Bez obzira na to što je primijenjena sva poznata terapija za tretman zaraze, uključujući remdesivir i krvnu plazmu od ljudi koji su se oporavili od koronavirusa, a na kraju je stavljena na ECMO uređaj. Međutim, sva ta nastojanja su bila uzaludna i pacijentica je preminula 61 dan nakon transplantacije, piše NBC News.