korona 1
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 5, 2022 @ 14:00
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo ponovo apeluju na sve građane da se vakcinišu što prije, a kako je rečeno za Klix.ba udio nevakcinisanih u broju preminulih od koronavirusa u posljednja dva mjeseca je čak 92 posto.

U Kantonu Sarajevo su na raspolaganju vakcine Pfizer i Sinopharm za prvu, drugu i treću dozu.

Građani Kantona Sarajevo se ovog vikenda mogu vakcinisati u SCC-u od 10 do 15 sati.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prije nekoliko dana, nakon otkrivanja omikron varijante koronavirusa, obavijestio je Ministarstvo zdravstva o detaljima ovog soja uoči dolaska velikog broja gostiju i dijaspore za vrijeme praznika i raspusta zbog čega se očekuje porast broja zaraženih.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Između ostalog je navedeno da ova varijanta ima veliki broj mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće.

“Preliminarni dokazi koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija i Centar za kontrolu bolesti (CDC) upućuju na povećan rizik od ponovne infekcije SARS-CoV-2 virusom, ovom varijantom, u poređenju sa drugim varijantama koje su izazivale zabrinutost”, navodi se.

Dalje se navodi da je klinička prezentacija infekcije nešto drugačija od delta soja.

“Rani dokazi upućuju na to da za većinu ljudi, a posebno kod vakcinisanih osoba protiv covida, omikron izaziva blagu bolest koja može nalikovati prehladi. Najučestaliji simptomi su kašalj, umor ili bolove u mišićima i začepljenost i/ili curenje iz nosa.”

Za razliku od početnih varijanti, gubitak mirisa i okusa su rijetki.

Omikron varijanta zbog svoje mogućnosti brzog širenja u zajednici, pronalazi i osobe slabijeg imuniteta, starije osjetljive osobe te kod njih izaziva teže kliničke forme.

“S obzirom na masivnost i brzinu zaražavanja dolazi do javljanja velikog broja pacijenata u zdravstvene ustanove, što bi mogao predstavljati udar primarno na primarni nivo zdravstvene zaštite, a naknadno i do postepenog popunjavanja kapaciteta u bolnicama”, navode iz zavoda.

Stanovnici se podsjećaju da poduzmu mjere za smanjenje rizika od covid-19, uključujući dokazane javnozdravstvene i socijalne mjere kao što su nošenje dobro prijanjajućih maski, higijene ruku, fizičko distanciranje od 1,5 do 2 metra, poboljšanje ventilacije unutarnjih prostora, izbjegavanje prepunih prostora i vakcinaciju.

“Važno je napomenuti da su objavljena istraživanja o zaštiti protiv omikron soja nakon vakcinacijei utvrđeno je da booster doza mRNA vakcinama pruža zaštitu od oko 75%”, saopćeno je.

S tim u vezi, poziva se stanovništvo, kojem je prošlo 3 mjeseca od druge doze, ukoliko nisu ranije bolovali covid-19, odnosno 6 mjeseci kod osoba koje su vakcinisane sa dvije doze i prebolile covid-19 da se vakcinišu i trećom tzv. booster dozom.

“Posebno naglašavamo poštivanja pravila 3C (closed spaces, crowded spaces, close contact settings), odnosno izbjegavanje: zatvorenih prostora, gužvi i izbjegavanje bliskih kontakta kroz duži vremenski period.

Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe.

Naglašavamo važnost poštivanja donesenih Naredbi i preporuka koje su na snazi na području Federacije Bosne i Hercegovine, a posebno su važni sa aspekta organizovanja proslave nastupajućih praznika.

Zbog potvrđenih covid-19 slučajeva kod stranih državljana u laboratorijama u Kantonu Sarajevo, a posebno zbog pristizanja većeg broja gostiju iz država sa već nekontrolisanim širenjem omikron soja, savjetujemo upotrebu V-akcinisan, P-prebolovao, T-testiran potvrda u hotelima i objektima oko skijališta”, apelovali su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

LIDER