Portal 072info

U Sarajevu je lakše prodati vilu od milion maraka, nego prosječan stan

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

LUKSUZNA VILA

Iako je brodaja nekretnina u Sarajevu posljednjih mjeseci drastično umanjena, tržište skupocjenim vilama ne osjeti ekonomsku krizu, tvrde sagovornici bh. novinske agencije Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

O takvim objektima se u Sarajevu ne govori mnogo, ugovori se rješavaju mimo očiju javnosti, no takvo tržište je, kažu, itekako živo.

Mnogo je lakše, objašnjavaju sagovornici za NAP, pronaći kupca za skupocjenu vilu od milion i više maraka, nego običan stan prodati prosječnim građanima. Takvo stanje vlada posljednih nekoliko godina, kada su kod komercijalnih banaka krediti postali neprihvatljivi za većinu stanovnika u zemlji.

Spaho Ljajić, direktor i vlasnik agencije za nekretnine Sigenx iz Sarajeva kaže za NAP da kada pregovarate sa kupcima koji su zainteresirani za objekte koji vrijede milione maraka, novac tu ne igra ulogu, već to da li se kupcu sviđa objekt koji mu nudite.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posve je svejedno, kaže Ljajić, da li objek koji u ovom slučaju prodajete cijenite 1.380.000 ili 1.860.000 maraka.

– U Sarajevu nema mnogo skupocjenih objekata koji su na prodaju, ali i ono što ima, nije teško prodati –  kaže Ljajić. On dodaje da ne može govoriti koja je trenutno najskuplja nekretnina koja se prodaje u glavnom gradu BiH, ali sigurno da neke od njih vrijede i po nekoliko miliona marka. Neke od njih nalaze se na Ilidži i Poljinama, ali i drugim lokacijama po gradu.

– Javnost ne može imati uvid u tržište luksuznim nekretninama, jer se takvi tranferi po pravili rješavaju internim dogovorima i prema preporukama. Dakle, nikada nećete u oglasima ili na internetu vidjeti da neko nudi objekt čija je vrijednost nekoliko stotina hiljdama maraka, ili nekoliko miliona – objašnjava Ljajić, dodajući da bez obzira što se takvi transferi dešavaju izvan očiju javnosti, ovo tržište je itekako živo i ni najmanje nije ugroženo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Vidjeli ste da je prije nekoliko dana jedan naš fudbaler kupio objekt za oko četiri miliona maraka. Jasno je da se uvijek može pronaći takvih kupaca – kaže Ljajić, piše Patria.

Depo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME