9C23BF9B D9FC 40EB A7A8 73F5A6D9A670
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U Sarajevu je danas započeo protest “Anti LGBT” kao odgovor na treću Bh. Povorku ponosa koja će se također održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

FIXGEHALT

Protest “Anti LGBT” organizovali su iz inicijative “Iskorak” iza koje stoji politička stranka “Vjera. Narod. Država” čiji je osnivač teolog Sanin Musa.

Kako javlja reporter, na protestu se okupilo više od 50 ljudi. Okupljeni nose transparent “Volimo Muhameda s.a.v.s.”, “Borba za istinu i pravdu”.

Okupljeni poručuju da se bore protiv promocije svega onoga što se promoviše na Povorci ponosa.

LIDER

Također, ne pozivaju na nasilje.

Demonstranti su se okupili oko 11 sati kod Vječne vatre nakon čega su prošetali do obližnjeg semafora.

Budi dio spasa” jedan je od transparenata, kao i “Levati, u svoja četiri zida“.

Organizatori ovog događaja poručuju da se očekuje oko 200 demonstranata, te da pozivaju na očuvanje tradicionalne porodice i ne onoga “što promoviše LGBT populacija”.

Sanin Musa, islamski teolog, koji je na čelu stranke “Vjera. Narod. Država”, rekao je da i oni koriste svoje demokratsko pravo na slobodu mišljenja.

Zbog ovoga protesta najavljena je i obustava saobraćaja.

Po zahtjevu Organizacionog odbora inicijative “Iskorak”, a radi održavanja manifestacije “Anti LGBTIQ protest”, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo dalo je saglasnost za privremenu obustavu saobraćaja na trasi kretanja učesnika ovog događaja, i to u ulici Maršala Tita – dionica od raskrsnice sa ulicom Kaptol do raskrsnice sa ulicom Kulovića, u subotu, 14. augusta 2021. godine, u vremenu od 11:00 do 12:30 sati.

Privremenu izmjenu režima saobraćaja vršit će pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, koji će saobraćaj preusmjeravati na alternativne pravce, a to su:
– Pravac Baščaršija-Ilidža: Katedrala – Petrakijina – Mehmed Paše Sokolovića – Čekaluša – Bolnička – Stjepana Tomića – Tunel “Ciglane” – Halida Kajtaza – Prva transferzala – Zmaja od Bosne.

“Istekom razloga za privremenu obustavu saobraćaja organizator ovog događaja je dužan ukloniti potrebne rekvizite za održavanje manifestacije, te dovesti saobraćajnice u prethodno stanje”, navedeno je u rješenju Ministarstva saobraćaja KS.