Portal 072info

U Savezu penzionera Federacije spremni na posljedice

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Savezu penzionera Federacije priznali su – odluka o uzimanju sredstava od penzionera za pomoć poplavljenima, bez prethodne saglasnosti, uprkos dobroj namjeri, bila je ishitrena. Spremni su, kažu, na posljedice. Osim penzionera, na najavu da bi im regres mogao biti usmjeren za humanitarne potrebe, burno reaguju i iz Sindikata državnih policijskih službenika i zaposlenih u državnim institucijama.

Penzioneri su uvrijeđeni potezom Saveza i Penzionog fonda Federacije. Prvi su u redu da pomognu unesrećenim, ali plaše se da su ovoga puta prevareni. Kažu da je u pitanju bezobrazluk i drskost i ističu da im ne mogu tako zavlačiti ruke u džepove

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Toga su svjesni i u Savezu penzionera Federacije. Tvrde, bila je najbolja namjera, ali ne organizacija. Ono što je u ovom trenutku jedino moguće, jeste povrat sredstava svim penzionerima koji to žele, a takvih je samo danas bilo 15, uglavnom iz Kantona Sarajevo.

“Ljudi opravdano negoduju i u pravu su – trebalo ih je konsultovati. Niko ne moze da uzima sredstva od penzionera bez njihovo znanja. Međutim, takva je situacija, moguće je da bude i tužbi”, kaže Omer Omerefendić, predsjednik Skupštine Saveza udruženja penzionra FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ono što u Savezu, a ni u Penzionom fondu nisu znali, ili nisu htjeli objasniti, jeste zašto je novac za donacije odbijen i penzionerima koji nisu članovi Saveza. Od 383 hiljade penzionera u Federaciji, njih nešto više od 200 hiljada su članovi Saveza penzionera. Ko je dao saglasnost za gotovo 180 hiljada koji nisu članovi bilo kakvog udruženja?

“Nas je na ovo opredijelila brzina odnosno hitnost reagiranja. Svjesni smo da ne možemo bilo kome uzeti nešto ako neko nije dao saglasnost i da je to protuzakonito, ali smo se ponadali na senzibilnost i osjećajnost naših ljudi”, objašnjava Redžo Mehić, član Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionra FBiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Amel Lizde, portparol Federalnog zavoda PIO, kaže kako su oni samo samo poštovali odluku Saveza i da zbog tehničkih nemogucnosti nisu mogli znati ko je član, a ko nije.

U Savezu su svjesni da bi ih posljedice samovolje mogle skupo koštati, ali uvjeravaju penzionere da će prikupljeni novac završiti na pravom mjestu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istovremeno, zabrinuti su i u Reprezentativnom sindikatu državnih policijskih službenika i zaposlenika u državnim institucijama. Vijeće ministara im, tvrde, sprema ukidanje ovogodišnjeg regresa. Razlog je preusmjeravanje novca poplavljenim područjima. Problem je taj što radnike niko ništa nije pitao.

“Opravdana je bojazan, ne samo Sindikata nego i svih stanovnika BiH, da je ovo idealna prilika da se iskoristi ova nesreća kao izgovor da se smanje plaće, da se zakrpe rupe finansijske prirode. Na kraju krajeva, ide predizborna kampanja”, kaže Jure Bilić, predsjednik Reprezentativnog sindikata BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Donacije, koje bi inače trebale biti znak dobre volje, penzionerima su postale obaveza. Radnicima se takva sudbina tek također sprema. Za to vrijeme, po ko zna koji put podsjećamo, donirani novac i dalje stoji na računima Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije. Isto tako, niti jedni ni drugi ne posežu za mjerama odricanja najraznovrsnijih povlastica koje, kao visoki državni funckioneri, uredno uživaju. I to o trošku i penzionera i radnika.

federalna.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME