portal hd00 17 15 22still1756 1638898266
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 8, 2021 @ 12:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Epidemiološka situacija na području Srednjobosanskog kantona je loša. Zdravstveni radnici, tvrde da stižu pacijenti sa izuzetno teškom kliničkom slikom. No zabrinjava što značajan broj pacijenata na bolničkom liječenju odbija kiseoničku podršku i priključenje na mehaničku ventilaciju.

“Imamo teške kliničke slike slike, veći je aspekt trenutno na moždane udare. Imamo dosta pacijenata s moždanim udarima, srčanim udarima, plućnim tromboembolijama, uz teške upale pluća. Nema dana kad nemamo novi prijem teškog pacijenta”, ističe dr. Minela Zekiri-Sivro, infektologinja u bolnici Travnik.

Ovako, nakon još jednog teškog dana u Kovid odjelu travničke bolnice priča infektologinja koja se već skoro pa dvije godine bori za živote onih koji su zbog zaraze Kovidom-19 morali biti na bolničkom liječenju. Stanje je kaže i dalje loše, kao i prethodnih mjesec i po dana, i nema mjesta optimizmu.

Potvrđuje to i direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC prim. dr. Emir Abdulović, koja je prvi bedem u liječenju od Kovida-19 i  kroz koju je u prethodne dvije godine prošlo nekoliko hiljada pacijenata.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Nažalost, nastavlja se trend pogoršanja. Svake nove sedmice dolazi do porasta broja pacijenata koji se smještaju u bolnicu, a i porasta onih koji dolaze na pregled u bolnicu. Gledajući objektivno, u stalnom smo pogoršanju već duži period”, kaže dr. Abdulović.

Za razliku od ljekara koji apeliraju na građane da se vakcinišu, te da poštuju propisane epidemiološke mjere, strahujući od povećanog broja oboljelih tokom zimskih mjeseci, građani  različito gledaju na preporuke zdravstvenih radnika:

“Poštujem sve epidemiološke mjere, od početka, ne skidam masku, samo kad sam sama.”
“Moramo se čuvati, moramo čuvat prvo sebe pa onda druge da ne bi došlo do najgoreg ishoda.”
“Dosta se narod opustio, mislim da ne bi trebalo biti baš tako, trebaju malo misliti i na nas mlade.”
“Treba ukinuti sve mjere.”

Ono što posebno zabrinjava, jeste činjenica da pacijenti tokom bolničkog liječenja odbijaju terapiju, zbog čega su posljedice smrtni ishod.

“Imamo slučajeve u zadnje vrijeme da pacijenti odbijaju kiseoničku potporu potpuno i žele da idu iz bolnice iako su izrazito teški i onda po dolasku kući umiru. Pacijenti, nažalost, masovno odbijaju respirator, što kasnije dovede do komplikacije i najčešće dolazi do smrtnog ishoda. Apelirala bih na građanstvo da to ne radi”, poručila je dr. Zekiri-Sivro.

Prema posljednjim podacima Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo tek negdje oko stotinu hiljada  stanovnika vakcinisano je  jednom ili s obje doze vakcine, što je nedovoljno za odbranu od virusa. Broj pozitivnih raste, pa je potpuno logično poštovati preporuke zdravstvenih radnika. U suprotnom, zima će biti neizvjesna.

LIDER