Portal 072info

U selu kao iz bajke žalili su se na turiste, danas im niko ne dolazi

Hallstatt 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prije samo nekoliko mjeseci stanovnici nevjerovatno živopisnog austrijskog sela Hallstatta raspravljali su o tome kako smanjiti priliv turista u njegove uske uličice, stiješnjene između visokih planina i jezera.

Pazite što se želite, kaže se. Kolapsom međunarodnog turizma zbog pandemije nestale su i grupe koje su gušile uličice. U Hallstatt je dnevno dolazilo stotinu autobusa, a sada gotovo da nema nijednog.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

U predvirusna vremena glavna briga mještana bila je da će im selo biti pretvoreno u tematski park na otvorenom i da će postati još jedan simbol prekomjernog turizma.

S milion posjetitelja godišnje na 750 stanovnika selo je u broju turista po glavi stanovnika bilo u rangu Venecije i Barcelone. Na primjer, na Instagramu ima više od 600.000 fotografija Hallstatta.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Prošle godine u selo je stiglo više od 21.000 autobusa s turistima, a mnogi od njih bili su iz Azije.

Hallstatt je, naime, bio poprište jedne južnokorejske televizijske serije, a njegova replika od 2012. postoji u kineskoj pokrajini Guangdong što je pridonijelo rastu njegove slave u tom dijelu svijeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Stanovnici novonastalu situaciju iskorištavaju za raspravu o budućnosti turizma nakon otpuštanja mjera i njegovoj održivosti, prenosi Hina.

“Ako ne možete hodati ulicom zbog gužve, ako ljudi jedu dok drugi u njih zure čekajući svoj stol, to postaje neugodno”, kaže mještanka Sylvia Skrilec. Iako je vlasnica suvenirnice i ovisi o turistima, smatra da je njihov broj pretjeran.

Osamdesetogodišnja Verena Lobisser vodi hotel i također živi od turizma, ali se slaže da je turista prije virusa bilo “daleko, daleko previše”.

“Hrlili su kao pčele na med”, kaže i nada se da je ova kriza ljudima otvorila oči te smatra da je Hallstatt postao žrtva vlastitog uspjeha.

Razni znakovi oko sela svjedoče da zbog pretjeranog turizma ima i napetosti. “Dronovi su zabranjeni”, piše na jednom, a drugi podsjeća da “Hallstatt nije muzej”.

Otkako je Austrija ublažila mjere u maju, na gradskom parkiralištu ima ponešto zauzetih mjesta, ali radi se uglavnom o Austrijancima i posjetiteljima iz susjednih zemalja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“To nas podsjeća na to kako je Hallstattu nekada bilo i željeli bismo da tako i ostane”, rekao je jedan mještanin penjući se stubama do svoje kuće na rubu planine.

Načelnik Alexander Scheutz razmišlja slično i misli da bi selo trebalo kvantitetu zamijeniti kvalitetom kad je turizam u pitanju. “Ali jednostavno napraviti taj prijelaz”, dodaje.

Slava je pomogla da Hallstatt izbjegne depopulaciju koja pogađa mnoge druge ruralne zajednice i donijela mu je radna mjesta i prihode. Uz to, mnoge socijalne politike zapravo plaćaju turisti.

Unatoč tome, mjesni vijećnik i aktivist Friedrich Idam nije uvjeren u koristi masovnog turizma i šali se da čak ne bi trebao razgovarati s novinarima. “Svaki novi članak o selu samo pogoršava situaciju”, kaže s osmijehom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On smatra da bi se ulaz u selo trebao naplaćivati. “Znam da zvuči grubo, kao da smo muzej, ali mislim da bi to moglo biti rješenje.”

Podijelite članak
  • 10
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

HOROR: Žena ubila tri maloljetne kćerke

072info.com

Drama na šumskom putu: Prevrnuo se Golf “Dvojka” u kojem je bilo čak 11 osoba

072info.com

Austrijska vlada spremila nove mjere

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6