Portal 072info

U selu kao iz bajke žalili su se na turiste, danas im niko ne dolazi

Hallstatt 1

Prije samo nekoliko mjeseci stanovnici nevjerovatno živopisnog austrijskog sela Hallstatta raspravljali su o tome kako smanjiti priliv turista u njegove uske uličice, stiješnjene između visokih planina i jezera.

Pazite što se želite, kaže se. Kolapsom međunarodnog turizma zbog pandemije nestale su i grupe koje su gušile uličice. U Hallstatt je dnevno dolazilo stotinu autobusa, a sada gotovo da nema nijednog.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U predvirusna vremena glavna briga mještana bila je da će im selo biti pretvoreno u tematski park na otvorenom i da će postati još jedan simbol prekomjernog turizma.

S milion posjetitelja godišnje na 750 stanovnika selo je u broju turista po glavi stanovnika bilo u rangu Venecije i Barcelone. Na primjer, na Instagramu ima više od 600.000 fotografija Hallstatta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prošle godine u selo je stiglo više od 21.000 autobusa s turistima, a mnogi od njih bili su iz Azije.

Hallstatt je, naime, bio poprište jedne južnokorejske televizijske serije, a njegova replika od 2012. postoji u kineskoj pokrajini Guangdong što je pridonijelo rastu njegove slave u tom dijelu svijeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stanovnici novonastalu situaciju iskorištavaju za raspravu o budućnosti turizma nakon otpuštanja mjera i njegovoj održivosti, prenosi Hina.

“Ako ne možete hodati ulicom zbog gužve, ako ljudi jedu dok drugi u njih zure čekajući svoj stol, to postaje neugodno”, kaže mještanka Sylvia Skrilec. Iako je vlasnica suvenirnice i ovisi o turistima, smatra da je njihov broj pretjeran.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osamdesetogodišnja Verena Lobisser vodi hotel i također živi od turizma, ali se slaže da je turista prije virusa bilo “daleko, daleko previše”.

“Hrlili su kao pčele na med”, kaže i nada se da je ova kriza ljudima otvorila oči te smatra da je Hallstatt postao žrtva vlastitog uspjeha.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Razni znakovi oko sela svjedoče da zbog pretjeranog turizma ima i napetosti. “Dronovi su zabranjeni”, piše na jednom, a drugi podsjeća da “Hallstatt nije muzej”.

Otkako je Austrija ublažila mjere u maju, na gradskom parkiralištu ima ponešto zauzetih mjesta, ali radi se uglavnom o Austrijancima i posjetiteljima iz susjednih zemalja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“To nas podsjeća na to kako je Hallstattu nekada bilo i željeli bismo da tako i ostane”, rekao je jedan mještanin penjući se stubama do svoje kuće na rubu planine.

Načelnik Alexander Scheutz razmišlja slično i misli da bi selo trebalo kvantitetu zamijeniti kvalitetom kad je turizam u pitanju. “Ali jednostavno napraviti taj prijelaz”, dodaje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slava je pomogla da Hallstatt izbjegne depopulaciju koja pogađa mnoge druge ruralne zajednice i donijela mu je radna mjesta i prihode. Uz to, mnoge socijalne politike zapravo plaćaju turisti.

Unatoč tome, mjesni vijećnik i aktivist Friedrich Idam nije uvjeren u koristi masovnog turizma i šali se da čak ne bi trebao razgovarati s novinarima. “Svaki novi članak o selu samo pogoršava situaciju”, kaže s osmijehom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On smatra da bi se ulaz u selo trebao naplaćivati. “Znam da zvuči grubo, kao da smo muzej, ali mislim da bi to moglo biti rješenje.”

Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Bosanci u Austriji žele status manjine: Nećemo da nam se zametne trag

072info

Pojašnjavamo kako naši građani mogu otići u Austriju, a kako Austrijanci u BiH

072info

Austrija izdala epidemiološke preporuke za prostitutke: Izbjegavajte ljubljenje i grupni seks

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME