Portal 072info

U septembru ostao bez porodice, nakon 28 godina uhapšeni osumnjičeni za ubistvo

SA ALEKSANDRA IZLOZBA PKG ADG 1 20200916 145335043 00 00 54 15 Still010
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Devet osoba je uhapšeno na području općine Sokolac, a 11 osumnjičeno za zločine počinjene u selu Novoseoci u septembru 1992. godine. Pripadnici Vojske Republike Srpske pogubili su, prema navodima Tužilaštva Bosne i Hercegovine, 44 muškarca, među kojima je najmlađi imao 14, a najstariji 82. godine. Među osumnjičenima je i komandant Radislav Krstić, ranije u Haagu osuđen zbog genocida u Srebrenici. Ekipa N1 posjetila je Novoseoce. Zabilježili smo reakciju rijetkih koji su preživjeli taj kobni dan ’92. godine.

28 godina nakon, upravo u Novoseocima, Muhamed Karić dočekao je vijest o hapšenju osumnjičenih za smrt njegova oca Sulje. I tada je bio septembar. Odvojili su žene, sjeća se. Ostavljali muškarce. Ni danas mu nije jasno, kako je izbjegao sudbinu koju su doživjeli otac, amidže, rođaci, komšije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ja sam bio najstarije dijete, najstarije muško dijete, koje je izašlo iz ovog mjesta u tom periodu. Ne znam bio sam sedmi razred Vjerovatno zbog te neke moje sitne konstitucije, bio sam mršav, pretpostavljam da je to bio osnovni razlog, ne znam. Sticajem okolnosti, moja sudbina. Moja sudbina”, priča Muhamed Karić.

Dospio je do Sarajeva. Ubistvima nije svjedočio. 2000. godina i opet septembar. Posmrtni ostaci oca Sulje, ali i više od 40 drugih muškaraca Novosela, pronađeni su u masovnoj grobnici Ivan Polje. Ni desetak kilometara od sela. Već danas broj uhapšenih koji se sumnjiče za ovaj zločin porastao sa sedam, na devet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Osumnjičeni se terete da su u mjesecu rujnu 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti isplanirali, organizirali i sudjelovali u ubojstvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci u općini Sokolac, i progon civilnog stanovništva sa navedenog područja. Putem međunarodnih pravnih mehanizama biće zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekooceanskim zemljama”, kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu osumnjičeni su: Milan Tupajić, Radomir Obradović, Radislav Krstić, Miladin Gašević, Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević, Jadranko Šuka, te muškarac inicijala K.N. trenutno boravi u Kanadi. SIPA je naknadno uhapsila Momčila Pajića i Aleksu Gordića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Prošlo je 28 godina od tog događaja, od tih dešavanja, a pravda je pravda je ipak pokucala na vrata. Da kažem nakon dugo isčekivanja, očekivao sam da će se desiti nešto, nisam znao kad i koliko će to zaista imati uticaj na čovjeka – drago mi je”, ističe Karić.

Nakon napada selo je gotovo u potpunosti porušeno, spaljeno. Kuće su obnovljene, no mještani su rijetki, pogotovo povratnici. Obnovljena je i džamija, nakon što su njenim ruševinama ’92. godine zatrpana tijela ubijenih Bošnjaka. I imam dolazi tek svaki četvrti petak. Iako ne živi tu, Muhamed je često u Novoseocima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Ja sam rođen ovdje i osjećam ovo mjesto kao nešto što je dio mene, volim doći ovdje”.

Pravda i istina – jedino što može utješiti porodice ubijenih Bošnjaka. Dok je hapšenja osumnjičenih za njihova ubistva u ranim jutarnjim satima općinski načelnik Milovan Bjelica okarakterisao kao uznemiravanje njihovih porodica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 1
    Share
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)