U skladištima Oružanih snaga BiH 1.700 potencijalno opasnih avio bombi

Predsjedništvo BiH je nedavno na sjednici donijelo Odluku o uništavanju naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, piše novinska agencija Patria.

Tom prilikom zaduženo je Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura, implementacijom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od nadležnih institucija BiH, uništi sve količine aviobombi koje su nesigurne za dalje skladištenje, čuvanje i održavanje, te da uništi sve količine neispravne municije koja je kao takva identifikovana nakon kontrolno-tehničkih pregleda na lokalitetima Duži (Trebinje), Gabela (Čapljina), Krčmarice (Banja Luka), Krupa (Hadžići), Butila (Sarajevo), Bukova Greda (Orašje), Grabež (Bihać), Bačevići (Mostar) i Kula 2 (Mrkonjić Grad).

Kako je za NAP potvrđeno iz Ministarstva odbrane BiH trenutno u skladištima Oružanih snaga BiH nalazi se oko 1.700 komada raznih vrsta avio bombi, koje su starije proizvodnje i različitih proizvođača.

– OS BiH su pokrenule proceduru utvrđivanja kvalitativnog stanja istih, odnosno vršenja kontrolno-tehničkog pregleda (KTP), nakon čega bi se sa sigurnošću moglo utvrditi kvalitativno stanje avio bombi, odnosno odrediti njihov daljni status – kažu za NAP iz Ministarstva odbrane BiH.

Dalje dodaju da će temeljem trenutnih važećih propisa, za navedene avio bombe, zbog nedostatka stručnog kadra unutar OS BiH za predviđene aktivnost, u suradnji sa nevladinim organizacijama (UNDP,…) angažirati stručnjake van sistema odbrane, te formirati stručni tim eksperata koji će izvršiti kontrolno tehnički pregled (KTP) i utvrditi kvalitativno stanje u kojem se nalaze predmetna sredstva i dati prijedlog njihovog dalnjeg statusa.

– Za avio bombe za koje bi se utvrdilo da su u takvom stanju da mogu predstavljati potencijalnu opasnost, nakon izvršenog KTP od strane stručnog tima eksperata, pokrenuti će se procedura za donošenje rješenja o uništenju – dodaju iz Ministarstva odbrane.

Inače, tokom 2014. godine na poligonu Glamoč uništeno su 64 komada avio bombi koje su KTP-om iz ranijeg perioda dobile status “opasno-uništiti“.

– OS BiH će nastaviti sa ovom praksom u cilju jačanja opće sigurnosti pripadnika OS i lokalnih zajednica koji će biti jedan od prioriteta rada i u budućnosti – potcrtavaju u Ministarstvu odbrane.

nap.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE