U skladištima trune više od 1.200 automobila

6F86927D DBF8 47FC A726 8A33C313362A
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

BANJALUKA – Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH u ovoj godini zaplijenili su ukupno 58 vozila, od kojih je 20 pravosnažno, a 38 privremeno oduzetih.

Automobil marke “mercedes E 350” je najskuplje vozilo koje je oduzeto u ovoj godini, a njegova procijenjena vrijednost iznosi 20.408 maraka.

“To je ujedno i najviša procijenjena vrijednost oduzetog vozila tokom 2021. na nivou UIO”, objašnjavaju u ovoj instituciji.

Kada je u pitanju stanje u skladištima, u Upravi za indirektno oporezivanje BiH ističu da se u njima trenutno nalaze 1.272 oduzeta vozila i tri traktora, a njihova sudbina je u rukama sudova.

ČITAJ JOŠ:  Prilika za posao: Njemačkoj nedostaju limari, vodoinstalateri, parketari...

“Dalje postupanje sa kompletnom oduzetom robom, dakle i sa oduzetim motornim vozilima, određeno je u zavisnosti od pravosnažnih sudskih odluka”, poručuju iz UIO BiH i napominju da su pri kraju postupci uništavanja ranije oduzetih vozila, koja se već godinama nalaze u skladištima širom BiH.

To su uglavnom vozila koja su oduzeta jer nisu ispunjavala uslove za uvoz u BiH, pošto su bila starija od sedam godina. Većina tih automobila više nije u voznom stanju. Nekima su dijelovi pokradeni, a neki su devastirani.

ČITAJ JOŠ:  I ovo je BiH: Nakon kontejnera, bankomata i asfalta u našoj zemlji je svečano otvoren lift

Godinama se upravo čekalo na rješenje problema oduzetih vozila koja trunu po skladištima u BiH, a za to vrijeme Uprava za indirektno oporezivanje BiH uredno je plaćala iznajmljivanje skladišta za zaplijenjena vozila, od kojih su neka postala i “zrela” za auto-otpad.

Postupak uništenja i otkup korisnih otpadaka vozila je okončan u njegovoj prvoj fazi – preuzimanje i otkup od strane lica za vršenje usluge uništenja i trenutno se nalazi u narednoj fazi – zbrinjavanja preuzetih vozila u skladu sa važećom regulativom.

S tim u vezi, kod regionalnih centara Mostar i Sarajevo postupak uništenja je u sproveden u cjelosti, dok je kod druga dva regionalna centra, Tuzla i Banjaluka, postupak uništenja u završnoj fazi, naglasili su u UIO BiH.

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI, OPREZ Evo gdje danas vrebaju radari u ZDK?!

Prijave

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pozivaju sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

“Takođe pozivamo sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO da to prijave”, naveli su u UIO.

GODISNJICA
MARKETING