U skladu sa evropskim standardima: Grad u BiH dobiva moderan zatvor

zatvor bijeljina

Bijeljina će uskoro dobiti moderan zatvorski kompleks, u koji je investirano 10 miliona maraka. Kapacitet će biti duplo veći, od postojećeg Kazneno-popravnog zavoda, javlja RTRS.

Izgradnja je započeta 2009. godine, sredstvima Vlade RS-a, a prošle godine počela je i druga faza, u vrijednosti od 4,4 miliona eura iz IPA fonda. Bijeljinski zatvor jedna je od šest ustanova zatvorenog tipa u RS-u, u kojoj kaznu izdržavaju lica osuđena do tri godine, sa područja Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Bratunca, Srebrenice, Šekovića i Osmaka.

Na gradilištu se radi punom parom. Radovi bi trebalo da budu završeni u narednih mjesec dana. Nakon tehničkog prijema i dobijanja upotrebne dozvole Kazneno-popravni zavod iz stare zgrade u gradu biće preseljen u novi kompleks na Golom Brdu. Imat će tri paviljona, jedno poluotvoreno odjeljenje za zatvorenike, ambulantu sa stacionarom, restoran i druge neophodne sadržaje.

“Sam kapacitet broja zatvorenika biće povećan za sto odsto, gdje će biti smješteno oko 250 zatvorenika i 100 pritvorenika. Samim povećanjem kapaciteta za zatvorena i pritvorena lica doći će i do povećanja broja radnika koji su potrebni da rade ovdje u ovom novom objektu”, rekao je Milenko Gajić direktor KPZ Bijeljina.

U skladu sa evropskim standardima, svaki zatvorenik imat će najmanje četiri kvadratna metra prostora, odnosno ne manje od 10 kubnih metara. Imaće više sadržaja i kada su u pitanju radno-okupaciona terapija, kulturno-prosvjetni rad, sportske aktivnosti.

Copy

“Planirani su sportski tereni, radionice, prostorije za vjerske obrede, a takođe imamo u planu i radno okupacionu terapiju, jer u sklopu ovog kompleksa je ekonomija na kojoj se nalazi plastenička stočarska proizvodnja i još neki sadržaji koji će umnogome doprinijeti tretmanu zatvorenika, odnosno poboljšanju njihove resocijalizacije”, rekao je Aleksandar Majdov v.d. pomoćnik direktora za poslove tretmana u KPZ Bijeljina.

Prethodni članakNovinar Slobodan Vasković o svom odlasku iz BiH: Sklonio sam se, da ne bih bio sklonjen
Sljedeći članakInfluenser umro od korone: Nisam vjerovao …