U ŠKOLI SE OKOMILI NA DJEČAKA ZBOG KOSE: Tvrde da ona nije u skladu s pravilima škole

U ŠKOLI SE OKOMILI NA DJEČAKA ZBOG KOSE: Tvrde da ona nije u skladu s pravilima škole

Spor oko frizure jednog sedmogodišnjaka se toliko rasplamsao da su njegovi roditelji zaprijetili da će ga ispisati iz škole. Oni smatraju da je dječakova frizura sasvim normalna i uobičajena, ali direktorica škole tvrdi da ona nije u skladu sa školskim pravilima.

Regan Bradley, učenik osnovne škole u Manchesteru, uzrujao je autoritete frizurom koja nije bila neuobičajena u mnogo strožim školama pedesetih godina prošlog stoljeća.

Njemu su zaprijetili težim sankcijama zbog lošeg ponašanja ako ne promijeni frizuru iako zapravo ne krši nijedno školsko pravilo. Prema uputstvu te škole zabranjen je ‘mohikanac’, ‘linije’, gel za kosu kao i sve što može biti uznemirujuće.

Direktorica škole Julie Miles zaprijetila je da će roditelje pozvati na sastanak s upravom škole, a zbog dječakove kose.

Ali, Reganovi roditelji tvrde da dječak ima normalnu frizuru.

– Direktorica kaže da Reganova kosa nije u skladu s politikom škole. Ali ja ne razumijem zašto i mi mu nećemo promijeniti frizuru. Stvari postaju loše i razmišljam da ga odvedem iz škole.

-Oni govore da sva kosa mora biti jednake dužine. Naša je odluka kakvu će Regan imati frizuru, mi smo njegovi roditelji i nepravedno je što su se okomili na njega.

-Regan je drag mali dječak kojeg osoblje voli i koji uvijek želi dati sve od sebe. Naše uniforme i politika izgleda, koja je povezana s politikom ponašanja, omogućuje roditeljima da shvate šta je prihvatljivo u smislu frizure, a šta nije – kaže direktorica škole.

Po njoj pravila se primjenjuju pošteno i dosljedno u cijeloj školi, a ne samo na pojedine učenike.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE