111977004 hi061215211 696x392 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U Sloveniji je u zadnja 24 sata bilo 498 novozaraženih koronavirusom, što je drastičan pad u odnosu na stanje od prije sedam dana, a bolji su i drugi podaci o stanju epidemije pa bi već početkom iduće sedmice moglo doći do “otključavanja” granica općina i otvaranja većeg broja škola. U bolnicama je 931 COVID-19 pacijent, a dnevni prosjek zaraženih u protekloj sedmici je 1018, objavila je u nedjelju slovenska vlada. Sa 11 novih smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica COVID-19 u Sloveniji se povećao na 3623, prema podacima ministarstva zdravstva. Ljubljana – undefined Foto: EPA-EFE: Ljubljana Ako se pozitivni trendovi nastave i prosjek dnevnih zaraza padne na manje od 1000, onda će Slovenija već početkom sedmice ući u tzv. “narandžastu” fazu epidemije, uz znatnu relaksaciju restrikcija i protvepidemijskih mjera. U narandžastoj fazi, prema vladinom “semaforu” kojim se planiraju mjere, među ostalim ukida se zabrana kretanja među općinama, osnovne škole se otvaraju za sve učenike, počinje nastava u školama za završne razrede srednjih škola, na fakultetima dopuštaju ispiti i seminari, a umjesto dosadašnjih šest osoba moglo bi se okupljati njih deset.

Austrija je u ponedjeljak izdala upozorenje za putovanja u pokrajinu Tirol zbog pojave slučajeva južnoafričke varijante koronavirusa, iako su u počeli sa ublažavanjem mjera otvaranjem škola, trgovina, frizerskih salona, ​​muzeja i zooloških vrtova.

Zvaničnici danima raspravljaju jesu li potrebna posebna ograničenja u Tirolu, popularnom skijaškom odredištu. U Tirolu su potvrđene 293 infekcije zaraznijom varijantom koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Južnoj Africi.

Regionalna vlada napravila je u ponedjeljak listu mjera koje uključuju pozive ljudima da izbjegavaju nebitna putovanja, više policijskih provjera nošenja maski i držanja distance, te zahtjev za negativne antigenske testove prije korištenja žičara.

Malo kasnije savezna vlada pozvala je Austrijance da se suzdrže od nebitnih putovanja u Tirol, koji graniči s Njemačkom, Italijom i Švicarskom. Oni koji su bili u Tirolu u posljednje dvije sedmice pozvani su da se testiraju, a oni koji planiraju putovati iz Tirola u druge austrijske regije bit će testirani prije nego što krenu.

– Sve se mora učiniti kako bi se spriječilo da se mutacije virusa šire dalje – rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Ublažavanje mjera u Austriji i dalje nije potpuno. Za odlazak kod frizera potreban je negativan rezultat testa koji je star najviše 48 sati. U trgovinama kupci moraju nositi propisane zaštitne maske, odnosno nije dovoljno prekriti lice bilo kojoj tkaninom.

Restorani i hoteli i dalje su zatvoreni, a vlasti kažu da ih ovaj mjesec neće otvoriti. Uspostavljene su provjere na granicama, a oni koji dolaze u zemlju u karantinu treba da provedu 10 dana.

Zaključavanje Austrije bilo je na snazi ​​od 26. decembra. Iako je vlada saopćila da se Austrija mora približiti nivou od 50 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tokom sedam dana, taj broj je i dalje znatno veći i trenutno iznosi 104 .

Odluka vlade da nastavi s popuštanjem mjera izazvala je kritike, a vođa opozicije tvrdi da je ponovno otvaranje škola značajan rizik.