U Sloveniji se otvaraju kafići i hoteli

f 9
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji od sutra se u Sloveniji otvaraju granice statističkih regija, od subote se dopušta rad lokala i kafića na otvorenom, a od ponedjeljka i djelomično otvaranje hotela za manji broj gostiju, objavila je slovenska vlada.

Rad terasa i kafića na otvorenom dopustit će se u cijeloj državi, a u tri statističke regije s boljim rezultatom gosti će moći koristiti i unutarnje prostore ako su već cijepljeni s obje doze vakcina protiv koronavirusa ili su bolest već preboljeli.

Od ponedjeljka se dopušta i otvaranje objekata za smještaj turista, onih s do najviše deset soba, a otvaraju se i kampovi. U regijama koje su u boljoj, “žutoj” fazi epidemije, dopušta se da turistički objekti goste puste u najviše 30 soba bez obzira na to koliki kapacitet imaju.

Osim toga, ponovo se u cijeloj državi otvara i nastavni proces na fakultetima, po kombinovanom modelu i uz protuepidemijska ograničenja, a otvaraju se i studentski domovi i muzičke škole, kazala je na konferenciji za novinare vladina glasnogovornica Maja Bratuša.

Bratuša je naglasila da je epidemiološka situacija “poticajna”, ali da je u bolnicama još mnogo covid pacijenata, iako su naznake da bi se broj hospitalizacija uskoro mogao početi smanjivati.

Direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek upozorio je, međutim, da je Slovenija još uvijek po broju novih zaraza, odnosno incidenciji u 14 dana, te po reprodukcijskom broju širenja zaraza lošija od evropskog prosjeka, te da treba biti vrlo oprezan kako se sada pozitivan trend ne bi brzo pogoršao.