AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Prema posljednjem presjeku, u Srbiji je od posljedica zaraze koronavirusom život izgubilo još 25 osoba, a zabilježeno je novih 4.226 slučajeva zaraze, od testiranih 12.149.

Trenutno je na respiratorima 207 osoba, a na bolničkom liječenju širom Srbije je 4.479 pacijenata.

Epidemiološka situacija u toj zemlji je pogoršana, u Covid bolnice stiže sve više pacijenata.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će održati sastanak s medicinskim dijelom Kriznog stožera i istaknula da će mjere protiv koronavirusa morati pooštriti.

Srbijanska ministrica za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević kazala je kako nema idealne mjere te da bi se moglo normalno ili relativno normalno živjeti kada bi se svi pridržavali preventivnih mjera.

Rekla je i kako bi zatvaranje na 10 dana ili dvije sedmice moglo smanjiti zaražavanje i opterećenost zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika.

Dodala je i da se, ako se zatvaranje doživi kao zatvor gdje će se samo odbrojavati dani, a posle se ponašati, kako je rekla, kao pušteni sa lanca, onda ništa ne bi uradilo, već bi se samo odložila izloženost zarazi.

Zatvaranje bi, prema njenim riječima, imalo smisla jedino ako bi se ti dani iskoristili da se što veći broj ljudi vakciniše i tako smanji rizik od zaraze i njenog prenošenja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u ponedeljak biti održan prvi radni sastanak po pitanju izgradnje fabrike za cjepiva protiv koronavirusa, prenosi Radiotelevizija Srbije.