Portal 072info

U Srbiji uhapšena kriminalna grupa zbog krijumčarenja migranata

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Srbijanska policija je u sklopu međunarodne akcije protiv krijumčarenja migranata na području Beograda, Kragujevca i Odžaka izvršila pretres stanova i drugih prostorija na 13 lokacija koje koriste organizatori i pripadnici organizovane kriminalne grupe, i u uhapsila devet osoba, prenosi Anadolija.

Uhapšeni su M. H. (1988) iz Pakistana, T. K. (1977) iz Hrvatske, D. D. (1969), N. P. (1960), M. P. (1990) iz Kragujevca, G. R. (1976) iz Obrenovca, P. K. (1949) iz Lazarevca, Ž. D. (1973) i  B. K. (1982) iz Beograda, dok se za tri osobe intenzivno traga, saopštio je MUP Srbije.

U prethodnom periodu, na teritoriji Austrije uhapšena je jedna osoba koja je osuđena na 20 mjeseci zatvora za krivično djelo krijumčarenja ljudi.

Sumnja se da je ova kriminalna grupa, u periodu od aprila do septembra 2015, na području Mađarske i Austrije prokrijumčarila više od 400 ilegalnih migranata – državljana Sirije, Afganistana, Somalije, Eritreje i Iraka.

Zloupotrebljavajući njihov položaj, ova grupa je naplaćivala 1.200 eura po ilegalnom migrantu za dogovorenu relaciju nedozvoljenog tranzita iz Beograda ka Mađarskoj, odnosno Austriji.

Ilegalni migranti, uglavnom iz azilnih centara u Bogovođi i Beogradu, krijumčareni su rutom Beograd – Horgoš, odakle su preko tzv. zelene linije ilegalno prebacivani na teritoriju Mađarske u reonu mesta Moroholom, gdje su preuzimani automobilima i kombi vozilima u grupama od osam do 20 ljudi.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija do sada je privremeno oduzeto 273.610 eura i 1.700 američkih dolara, dok su blokirani bankovni računi na kojima se nalazi 79.000 eura, 4.000 američkih dolara i 212.000 dinara.

Takođe, oduzeti su pištolj, vazdušna puška, oko devet grama hašiša, određena količina sasušene marihuane i tri stabljike ove opojne droge, automobil marke „pežo 308“ zbog sumnje na falsifikat, 27 mobilnih telefona, 26 sim kartica, šest uložaka sim kartica i tablet računar.

Protiv organizatora i pripadnika ove grupe biće podnijeta krivična prijava Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nedozvoljen prelazak državne granice i krijumčarenje ljudi, dok će za druga krivična djela krivične prijave biti dostavljene nadležnim tužilaštvima.

Ova policijska akcija je sprovedena po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal Srbije, a u sklopu sprovođenja višemjesečne istrage u Zajedničkom istražnom timu formiranom u skladu sa potpisanim Sporazumom o formiranju Zajedničkog istražnog tima između Srbije, Mađarske i Austrije.

Podijelite članak