Portal 072info

U Srbiji više pobačaja nego rađanja

Srbi su najstarija nacija u Evropi, imajućui u vidu prosečnu starost stanovništva, statistika kaže da žene rađaju u proseku 1,4 dece, a da je prosečan broj pobačaja 2,8, istaknuto je danas na skupu “Zaštita majčinstva u Srbiji”. Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da su demoografski podaci zastrašujući i da se sva ministarstva, nevladine organizacije moraju uključiti da se slika promeni.

“Svi ćemo se angažovati i svi ćemo raditi na promeni ovih podataka. Nije samo ekonomija u pitanju. Zastrašujuće je da u Srbiji žene imaju više pobačaja, nego rađanja dece. Ovde govorimo o pobačajima koji su urađeno voljno i iz milion i jedog razloga“, naglasio je Vulin.

On je dodao da je država preduzela neke korake i da je pojedinim zakonskim rešenjima pokušala da olakša porodicama sa decom i kao primer naveo Zakon o radu koji je predvideo vreme koje majke mogu da odsustvuju sa posla zbog dojenja i najavio usvajanje zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i zakona o socijalnoj zaštiti.

Organizatori skupa, predstavnici Udruženja “Roditelj”, kažu da je država u poslednjih nekoliko godina dosta uradila na zakonodavnom planu, ali da je ostalo dosta nerešenih pitanja, kao i da su lokalne zajednice najslabija karika u lancu.

“Strategijom za podsticaj rađanja predviđeno je da lokalne samouprave budu nosioci mnogih mera i aktivosti u zaštiti roditeljstva“, naglasila je predsednica udruženja Dragana Soćanin.

Ona je dodala da mnogo toga može da se uradi već sada i bez izdvajanja dodatnog novca, resursima koji postoje u zajednici. Kao primer navela je usklađivanje radnog vremena vrtića sa radnim vremenom roditelja, koji je u Beogradu regulisano, ali poblem postoji u ostatku Srbije, kao i da bebi frendli sistem u porodilištima zahteva bolju organizaciju i bolji pristup. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da se radi na oživljavanju savetovališta u domovima zdravlja koji bi uticali da se shvati značaj dojenja, da roditelji shvate koleku se prednosti kada se koristi majčino mleko.

On je naglasio da je ministarstvo zdravlja preduzelo mere kako bi se poboljšala hrana u porodilištima i dodao da su donete preporuke, standardi kako treba da izgledaju jelovnici u porodilištima.

“Preporuke su upućene svim direktorima porodilišta i od 1. septembra ova odredba stupa na snagu“, rekao je Lončar. Direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San- Lot rekao je da je Srbija na zakonodavnom nivou pomoći porodicama sa decom dosta uradila, ali da postoje problemi sprovođenja u praksi. On kaže da veliki broj žena započinje dojenje beba nakon porođaja, ali da brzo prelaze na mlečnu formulu i kritikovao zdravstvene ustanove u kojima se reklamiraju mlečne formule i lekari koji porodiljama savetuju dohranu za bebe od četvrtog meseca.

Tanjug

Podijelite članak