AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet

UEFA bi već u srijedu trebala ozvaničiti promjene vezane za Ligu prvaka, pa je jasno da se bliži kraj elitnog takmičenja kakvo znamo.

Prema informacijama do kojih je došao portal The Athletic, UEFA sprema nekoliko promjena u Ligi prvaka koje bi trebale stupiti na snagu po završetku finala 2024. godine.

Umjesto dosadašnja 32 tima, u takmičenju bi učestvovalo 36 ekipa koje bi igrale svaka po 10 utakmica, po pet na svom terenu i na gostovanju, mada još uvijek nije jasno kako bi bili žrijebani protivnici. Jedna od ideja je da ekipe budu podijeljene po mjestu na rang listi UEFA u četiri šešira, pa bi, recimo, tim iz prvog imao po dva protivnika iz prvog i četvrtog, a po tri rivala iz drugog i trećeg šešira.

Nakon odigranih 10 mečeva, ekipe bi formirale veliku tabelu odakle bi prvih osam po broju bodova prošlo dalje, dok bi timovi koji su zauzeli od devetog do 24. mjesta “ukrstili koplja” u svojevrsnoj šesnaestini finala, da bi od osmine finala takmičenje bilo nastavljeno po starom principu.

Ovo bi donijelo veći broj utakmica, zbog čega je veliki broj igrača izrazio nezadovoljstvo, obzirom na to da bi porast utakmica grupne faze sa osam na čak 10, uz uvođenje još dvije u nokaut-fazi, značio i mnogo manje odmora, obzirom na to da bi ovo značilo i veći broj sedmica tokom kojih bi ekipe igrale najmanje dvije utakmice sedmično.

Još jedna velika novina trebala bi biti ko dobija ta četiri mjesta. Naime, UEFA ih ne planira dodijeliti manjim državama, već bi, navodno, peta najjača liga Evrope mogla dobiti i definitivnog četvrtog predstavnika u Ligi prvaka, dok bi ostala tri otišla timovima koji su ostvarili najbolji rezultat u prethodnih pet sezona, a da nisu izborili plasman u Ligu prvaka kroz domaće prvenstvo ili Evropsku ligu.

To bi ukratko značilo da bi dodatna mjesta gotovo izvjesno dobili Englezi, Nijemci, Španci ili Italijani, u zavisnosti od toga ko ostvari plasman kroz prvenstvo. Na primjer, ukoliko bi Liverpul ostao bez Lige prvaka u Premijer ligi, zbog uspjeha koje je postizao prethodnih sezona bio bi “unaprijeđen” i ipak bi se našao u eliti.