Portal 072info

U stakleniku uspijeva i egzotično voće i povrće

U stakleniku površine 800 kvadratnih metara vlasnika Semina Rizvića iz Bočinje trenutno prispijeva blizu 120.000 komada rasada povrća, voća i cvijeća. Ovih dana sve će biti spremno za tržište.

Rizvići su prava porodična firma. Kada je posao u jeku, rade svi, Semin, supruga Selma i njihovo petero djece. Mašina još nemaju, pa sve rade ručno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Prošle godine smo tek počeli s proizvodnjom rasada, a ono što nismo mogli prodati podijelili smo besplatno. I dobili dobru reklamu. Uspjeli smo skrenuti pažnju na sebe i vjerujem da će svaka godina biti bolja – ističe Rizvić.

U stakleniku prispijeva rasad 20 vrsta paradajza i isto toliko paprike, patlidžan, tikvice, krastavci, dinje, lubenice, nešto cvijeća, ali i egzotično voće i povrće, kao što su, naprimjer, najljuće papričice na svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Rizvić: Ovih dana je prispjela zelena salata
  • Rizvić: Ovih dana je prispjela zelena salataFoto: (N. Bradarić)

– Imamo rasad i peruanske jagode. Vrlo su ukusne. S Tajvana smo dobili sjeme vrlo slatke lubenice, koja također dobro uspijeva na ovim prostorima. Imamo i tikvice za salatu koje se mogu kiseliti. Meni su ukusnije od krastavaca – dodaje Rizvić.

 Želja mu je da u dogledno vrijeme proizvedeno povrće i prerađuje u većim količinama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naglašava da se rasad proizvodi od vrlo kvalitetnih sjemena iz Holandije, Njemačke i Srbije. Proizvodnja zelene salete u plastenicima polako se privodi kraju, a Rizvić već ima plan šta dalje. Dio rasadnog materijala ostavit će i za svoje potrebe i uskoro u stakleniku i plastenicima početi s novom proizvodnjom.

Proizvodnja ajvara

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Osim po rasadu, želimo da budemo poznati i po proizvodnji paprike „roge“ za ajvar i to tri vrste. Prošle godine smo bili zadovoljni prinosima, interes je bio veliki. Želja nam je da za nekoliko godina počnemo proizvoditi ajvar po posebnom receptu koji ćemo i patentirati – otkriva Rizvić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ

Podijelite članak
  • 16
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME