U štrajku 900 uposlenih Porezne uprave FBiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Uposlenici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine danas su stupili u štrajk upozorenja zbog, kako kažu, višegodišnjih loših uslova rada i diskriminacije koju trpe.Štrajk će, kako nam je za „Avaz“ kazao predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika BiH Samir Kurtović, trajati najduže mjesec dana, svaki dan od 8.30 do 10.30 sati. Kurtović kaže da je u štrajku oko 900 radnika Porezne uprave FBiH.

– Ako u roku od 30 dana se ne riješi većina zahtjeva koje smo postavili pred direktora Porezne uprave, federalnu ministricu finansija Jelku Miličević te Vladu Federacije. Niko nam se do sada nije javio – ističe Kurtović.

Navodi da ukoliko u roku od mjesec ne udovolji se zahtjevima radnici stupaju u generalni štrak.

– Premijer Fadil Novalić, ministrica Jelka Miličević i direktor Porezne uprave FBiH šerif Isović sada su an potezu – kazao nam je Kurtović.

Naime, uposlenici Porezne uprave FBiH očekivali su poziv ministrice Miličević još prije nekoliko mjeseci, ali niko se nije oglasio na njihove zahtjeve. Oni kažu kako je previše posla u Poreznoj upravi, a premalo radnika.

– Potpisali smo odluku o minimalnim uvjetima rada. U svim službama uprave gdje je bilo četvero-petero uposlenih na šalterima, u periodu štrajka će raditi po jedna osoba kako građani ne bi ispaštali – naveo je Kurtović.

Iz Štrajkačkog odbora ranije su govorili kako su im plaće smanjivane proteklih deset godina te kako sada imaju niže plaće u odnosu na druge organe uprave.

Traže usklađivanje plaća u iznosu od 30 posto za sve uposlenike Porezne uprave, izjednačavanje dodataka na plaću za posebne uslove rada inspektora Porezne uprave kojima je dodatak 20 posto s ostalim inspekcijskim organima u FBiH gdje taj dodatak iznosi 30 posto, ali i proširenje ovog prava na više kategorija radnih mjesta i uposlenika Porezne uprave.

Radnici traže i doznačavanje više sredstava za isplate po presudama za uposlenike Porezne uprave, ali i konstantan prijem novih uposlenika kako bi se popunila upražnjena radna mjesta zbog penzionisanja uposlenika, smrti, prelaska u drugi organ, kao i popunjavanje u skladu s Pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta.

AVAZ