U subotu na Smetovima “Majski zov slobode”

Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma iz perioda 1992-1995. godine organizuje Centralnu manifestaciju obilježavanja godišnjica svih zeničkih brigada i ostalih jedinica pod geslom “Majski zov slobode”.

Po tradiciji ova manifestacija se održava svake godine, zadnje subote mjeseca maja. S obzirom da je uobičajni termin održavanja manifestacije padao u vrijeme Ramazana, iz poštovanja prema ovom blagdanu, dogovoreno je da se manifestacija održi u junu, saopšteno je iz Gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz perioda 1992-1995. godine.
Ovogodišnja manifestacija “Majski zov slobode” biće održana se u subotu, 23. juna 2018. godine, s početkom u 13 sati.
Program:
– odavanje počasti i polaganje cvijeća na spomenicima borcima Armije RBiH i NOR-a;
– prigodno obraćanje jednog od komandanata zeničkih brigada;
– kulturno-umjetnički program.
Prateći sadržaji:
– Smetovski pohod “Tragom oslobodilaca”, pješačenjem do Smetova. Učesnici pohoda su planinari, članovi sportskih i drugih društava, ratni veterani i svi ostali građani. Polazak pohoda je ispred spomen-obilježja “Kameni spavač” u 8,00 sati. Organizator pohoda je PD “Željezara” Zenica.
– Malonogometni turnir u organizaciji JOB”Unija veterana” koji će biti održan na igralištu kod parkirališta na Smetovima.
Za građane je obezbijeđen besplatan prevoz autobusima na Smetove.
Polasci autobusa sa Kamberovića polja (parking-autopijaca od 9,00 sati do 11,30 sati)
Povratak sa Smetova od 15,00 do 17,00 sati.
Ova jedinstvena manifestacija održava se od 1999. godine, podsjećaju iz Gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma iz perioda 1992-1995. godine.