Screenshot 2 20
AUTOR: H.D.
DATUM: lis 6, 2021 @ 20:50
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U Sudu Bosne i Hercegovine sutra počinje suđenje optuženima za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao.

Početak sutrašnjeg suđenja zakazan je za 9 sati, a predsjedavajući sudskog vijeća je Branko Perić. Ovo će biti drugi sudski proces u pet i po godina od kada je 22-godišnji Memić stradao u Velikoj aleji na Ilidži.

U noći 8. februara 2016. godine, kada se to desilo, s njim je bila Alisa Ramić (djevojački Mutap). Porodica Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget ukazivali su na to da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo, čija je tada glavna tužiteljica bila Dalida Burzić, prvobitno stradanje istraživalo kao ubistvo, a da su ga potom okvalifikovali kao saobraćajnu nesreću.

Memići i Feraget, uvjereni da je Dženan ubijen, insistiraju da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Prije presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja. Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela. Formiranje ove komisije je inicirala zastupnica opozicionog SDP-a Segmedina Srna.

Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, da bi onda i on 27. jula ove godine donio oslobađajuću presudu.

Sud Bosne i Hercegovine je 21. jula potvrdio optužnicu protiv pet osoba koje državno tužilaštvo tereti za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao. Optuženi su Alisa Ramić, njen otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela Crystal, koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, Muamer Ožegović.

Memići i Feraget tvrde da Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijim za to ističu i Dalidu Burzić, koja je u međuvremenu postala sutkinja državnog suda. Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije, a kritike nisu izostale ni tokom ovosedmičnog razmatranja rada tužilaštva na nedavnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a oni posljednji, dvadeseti održani su 11. septembra u Sarajevu.

LIDER