U susret Mundijalu: Svi rekordi Brazila na svjetskim prvenstvima

Podijelite vijest

Brazil je najuspješnija reprezentacija po broju učešća na SP, po broju osvojenih titula šmpiona, po broju odigranih finala, po broju pobjeda na utakmicama, po broju postignutih golova, broju uzastopnih pobjeda…

Domaćin ovogodišnjeg Svjetskog fudbalskog prvenstva Brazil je zemlja u kojoj fudbal uživa najveću popularnost u svijetu, ali je riječ i o zemlji čiji je nacionalni tim vlasnik skoro svih važnijih rekorda vezanih za svjetska prvenstva.

Brazil je najuspješnija reprezentacija po broju učešća na SP, po broju osvojenih titula prvaka,odigranih finala, pobjeda, postignutih golova, uzastopnih pobjeda, a sve su to aduti koju ovu zemlju stavljaju i na mjesto jednog od glavnih favorita za osvajanje ovogodišnje smotre najboljih reprezentacija svijeta.

Peterostruki prvak svijeta Brazil je jedina reprezentacija koja je učestvovala na svih 19 Mundijala do sada. Pored titula svjetskog prvaka osvojenih 1958., 1962., 1970., 1994. i 2002. godine, Brazil je igrao i finale na SP 1950. i 1998. godine. Dva puta su bili bronzani i jednom četvrti.

Na listi reprezentacija po broju osvojenih titula na SP, iz Brazila je četverostruki prvak Italija i trostruki prvak Njemačka.

Od ukupno odigranih 97 utakmica na do sada odigranih 19 SP, Brazil je zabilježio ukupno 67 pobjeda, po čemu su također najuspješniji na svijetu. Njemci su slavili u 60, a Italijani u 44 susreta na SP.

Još jedan od rekorda SP koje drži Brazil je i broj postignutih golova. Brazilski igrači su čak 210 puta tresli mreže protivnika.Odmah iza njih su Njemci sa postignutih 206 golova i Italijani sa 126 golova.

Na SP 2002. i 2006. godine Brazil je pobijedio u 11 utakmica za redom, što nikome drugom nije uspjelo do sada. Dodamo li tome još dva remija u tom periodu, Brazil je sa 13 utakmica bez poraza i po tome rekorder svjetskih prvenstava.

Brazil je na dva Svjetska prvenstva osvojio titule prvaka sa pobjedama u svim odigranim susretima. Riječ je o SP 1970. u Meksiku i SP 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu.

SP ove godine se igra upravo u Brazilu, koji će ga i otvoriti utakmicom protiv selekcije Hrvatske 12. juna. Pored Hrvatske, u grupi sa Brazilom su i Meksiko i Kamerun.

24sata.rs