U svakom životnom dobu možete imati ravan stomak

U svakom životnom dobu možete imati ravan stomak

Moguće je imati ravan stomak čitavog života. Stoga pročitajte kakvu ishranu i fizičku aktivnost treba da praktikujete kroz decenije.

Dvadesete
U dvadesetim godinama tijelo je najzdravije i najprilagodljivije. Još uvijek imate vremena da se izvučete od negativnih posljedica alkhola i ugljenih hidrata. Ipak, ukoliko pretjerate dobit ćete višak kilograma i godine neće imati veze sa tim. S druge strane, uz malo truda u najboljim godinama možete postići nevjerovatne rezultate. Najpametnije bi bilo da izbjegavate šećer (alkohol, slatkiše, kolače) i kompleksne ugljene hidrate (bijeli hljeb, paste), piše B92.

Najbolja vježba: Ako se bavite fizičkom aktivnošću vaši trbušnjaci će ostati čvrsti i zategnuti zato radite jogu ili pilates. Naučite vježbe i smanjite broj tjelesne masti. Na taj način će uz minimalnu aktivnost vaš stomak ostati ravan.

Tridesete

U ovim godinama morate da se fokusirate na svoje izbore jer metabolizam počinje da usporava. Tridesete godine su najpogodnije za jela bazirana na voću i povrću i proteinima (piletina, riba, jaja ili meso). Previše ugljenih hidrata može povećati nivo inzulina u tijelu što će dovesti do toga da vam se gomilaju masne naslage oko struka. U ishranu bi trebalo da uvedete suplemente ribljeg ulja.

Najbolja vježba: Vježbajte pametno. Ljudi koji su bili aktivni u dvadesetim obično uspore kada uđu u tridesete. To je uglavnom zato što imaju manje vremena zbog zahtjevnog posla ili porodice. Što je najgore, navike u ishrani ostanu iste, pa dolazi do gojenja. Iz tih razloga preporučuje se miks kardio treninga (trčanje, plivanje, aerobik) i vježbi fleksibilnosti (joga, pilates). Vježbe opuštanja su veoma važne u tridesetima kada nivo kortizola (hormona stresa) raste i čini da se gojimo. Redovne masaže također su dobar izbor u tridesetim godinama.

Četrdesete

Kada zakoračite u četrdesete godine mišićna masa počinje da se opušta. Morate se pravilno hraniti, vježbati, jer samo to može ubrzati vaš metabolizam. Kako je ishrana u ovom slučaju bitnija izbjegavajte ugljene hidrate i rafinisani šećer što će povećati nivo inzulina. Također će vam biti potrebno dosta proteina u ishrani koji pomaže izgradnji mišićnih blokova. Meso jedite dva puta sedmično jer je njega teže svariti, a ostalih dana se držite piletine, ribe i jaja. Sumplementi ribljeg ulja će vam pomoći da regulišete nivo inzulina, kao i svaku vrstu upalnih procesa.

Najbolja vježba: Vježbe snage i fleksibilnosti (kao pilates) su veoma važne u ovom periodu jer povećavaju izgradnju mišićne mase i pomažu da zadržite ravan stomak. Sada je najvažnije da se fokusirate na stomačne mišiće pa je pilates idealan izbor, posebno ako imate djecu. Također bi trebalo da uzimate više vlakana jer vaš sistem za varenje neće biti jak kao što je bio ranije.

Pedesete i poslije

Ono što radite u pedesetim trebalo bi da važi do kraja vašeg života. Porcije bi trebalo da budu manje sa što više povrća, kao i bogata proteinima. Crveno meso bi trebalo da jedete samo jednom sedmično. Trebat će vam i hrane koja je bogata kalcijumom kako biste smanjili rizik od osteoporoze.

Najbolja vježba: U ovom periodu se fokusirajte na vježbe otpora (tegovi) jer to jača vašu mišićnu masu i podstiče otpuštanje serotonina (hormona sreće). Također će učiniti da ojačate kukove, leđa i koljena od povreda i učinite stomak ravnim.

Vijesti.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE