Portal 072info

U Švedskoj opet raste broj oboljelih, od sutra uvode mjere zatvaranja gradova

Screenshot 4 936
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Švedska, zemlja koja je imala drugačiji pristup borbe protiv koronavirusa, ima sve više novozaraženih zbog čega će od sutra biti zatvarani neki gradovi.

U Švedskoj, zemlji koja je držala otvorenim većinu škola, restorana i kompanija, u četvrtak je zabilježeno 1.075 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u subotu 596. Budući da se bilježi postupni rast oboljelih od početka septembra ruše se nade u takozvani “imunitet krda”.

Vlasti u toj zemlji žele, prema uputama stručnjaka, primijeniti strategiju zatvaranja gradova kako bi se zaustavilo brzo širenje koronavirusa u zemlji. Potez je prilično iznenađujući budući da su u Švedskoj barovi i restorani bili otvoreni dok je ostatak svijeta nalagao stroge mjere.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Javna okupljanja s više od 50 ljudi trenutno su zabranjena. To se odnosi na koncerte, predstave i proteste, ali ne i na firme, trgovačke centre ili privatne događaje. Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbjegavaju događaje s puno ljudi, uključujući zabave, vjenčanja i sprovode.

Vjeruje se da će nova pravila stupiti na snagu sutra i omogućiti regionalnim zdravstvenim vlastima da zabrane ljudima okupljanja na javnim mjestima poput trgovačkih centara, koncerata i bazena. Ljudima će vjerojatno reći i da izbjegavaju javni prijevoz i posjete staračkim domovima.

Agencija za javno zdravstvo traži od svih da izbjegnu javni prijevoz ako je to moguće – da pješače, idu biciklom ili privatnim autom. Ako baš moraju koristiti javni prijevoz, preporučuje se da izbjegavaju “prometnu špicu” i drže razmak, kako u sredstvima javnog prijevoza tako i na stanicama.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell smatra da zemlje poput Nizozemske, Španije i Francuske trenutno ulaze u drugi val, ali da to nije slučaj i sa Švedskom.

“To bi značilo da se virus znatno širi velikim dijelovima društva, a mi to u Švedskoj nemamo”, rekao je i dodao kako porast slučajeva treba shvatiti jako ozbiljno.

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5
Podijelite članak
  • 86
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Nevjerojatne činjenice o zemlji u kojoj je puno Bosanaca i koje sigurno niste znali

072info.com

15 nevjerovatnih činjenica o životu u Švedskoj koje vjerovatno niste znali

072info.com

Švedska neće vakcinisati djecu protiv koronavirusa

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI