U Švicarskoj zamrznuta ruska imovina vrijedna oko 15 milijardi KM

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rusku finansijsku imovinu u vrijednosti od 7,5 milijardi švicarskih franaka (7,9 milijardi dolara) Švicarska je zamrznula do 25. novembra, saopćile su vlasti u danas.

Prema podacima Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO), u šest švicarskih kantona blokirano je i 15 nekretnina “koje drže sankcionisana fizička lica, kompanije i entiteti”.

Boravišna dozvola

U julu je bilo blokirano 7,09 milijardi dolara.

Iz SECO-a je saopćeno da su do 3. juna obavješteni o sankcionisanoj ili nesankcionisanoj imovini u vlasništvu Rusije u Švicarskoj u vrijednosti od 46,1 milijardu švicarskih franaka (48,8 milijardi dolara).

ČITAJ JOŠ:  Švicarsko udruženje bankara otkrilo koliko Rusi kod njih drže novca: Sve blokirajte!

Pojašnjeno je da su Rusi koji imaju državljanstvo ili boravišnu dozvolu za Švicarsku ili državu Evropskog ekonomskog prostora “oslobođeni od zabrane deponovanja novih sredstava, kao i od obaveze prijavljivanja”. 

Nivo prijavljenih depozita

Od prijavljivanja su izuzeti i depoziti manji od 100.000 švicarskih franaka (oko 105.800 dolara).

“Nivo prijavljenih depozita, koji premašuje 46,1 milijardu CHF, zato se ne može izjednačiti sa ukupnim iznosom sredstava ruskog porijekla koja se drže u Švicarskoj”, navodi se u saopćenju SECO-a.

ČITAJ JOŠ:  Švicarska zvanično legalizovala istospolne brakove, dva LGBTQ para se već vjenčali

Avaz

GODISNJICA
MARKETING