U svijetu je dosad ubrizgano 1.5 milijardi doza vakcine

4 25
Podijelite vijest

Više od milijardu i pol doza vakcina protiv koronavirusa primijenjeno je u svijetu šest mjeseci nakon početka prvih kampanja vakcinisanja, prema podacima agencije France Presse.

Najmanje 1.500.017.337 doza ubrizgano je u 210 zemalja i teritorija, prema podacima iz službenih izvora. Blizu 60 posto tih doza primijenjeno je u tri zemlje – u Kini (421.9 miliona), Sjedinjenim Američkim Državama (274.4 miliona) i Indiji (184.4 miliona).

Ali u odnosu na broj stanovnika Izrael vodi, blizu šest od deset Izraelaca je u potpunosti vakcinisano. Slijede zemlje poput Velike Britanije (54 posto stanovništva je primilo barem jednu dozu), Bahreina (50 posto), SAD-a (48 posto), Čilea (47 posto) i Urugvaja (40 posto).

U Evropskoj uniji više od 200 miliona doza ubrizgano je u 32 posto stanovnika, prema podacima agencije France Presse, što je daleko iza Malte (65 posto stanovnika je primilo barem jednu dozu) i Mađarske (49 posto), koje prednjače među 27-oricom, a najnaseljenije zemlje EU kreću se oko evropskog prosjeka – Njemačka (37 posto), Francuska (31 posto), Italija (32 posto) i Španije (33 posto).

Svakog dana prošlog tjedna 3.9 miliona doza prosječno je ubrizgano u EU. Ukupno blizu 14 posto od 1.5 milijardi doza ubrizganih u svijetu je primijenjeno u EU, koja ima manje od šest posto svjetskog stanovništva.

Dok je 500-milionita doza u svijetu primijenjena nakon četiri mjeseca kampanje vakcinisanja 25. marta, u manje od mjesec dana taj se broj udvostručio i zatim u još nešto više od tri sedmice dosegao milijardu i pol ubrizganih doza.

Jedanaest zemalja još ne provodi vakcinisanje – šest u Africi (Tanzanija, Burkina Faso, Čad, Burundi, Srednjoafrička Republika, Eritreja), dvije u Oceaniji (Vanuatu, Kiribati), dvije u Aziji (Sjeverna Koreja, Turkmenistan) i jedna na Karibima (Haiti).


Podijelite vijest