U svijetu zabilježeno više od dva miliona smrtnih slučajeva od koronavirusa

Screenshot 4 1225 9

Broj žrtava koronavirusa u svijetu sa današnjim danom premašio je dva miliona, zvanični su podaci Univerziteta John Hopkins u SAD-u. Iako je i sam broj od dva miliona smrtnih slučajeva previše, stručnjaci kažu da je stvarni broj umrlih vjerovatno mnogo veći. Također, naglašavaju kako su u ovaj broj uključeni samo potvrđeni smrtni slučajevi koje je direktno prouzrokovao koronavirus.

Pored toga, iz Univerziteta su istakli kako se u mnogim državama testiranje i dalje ne provodi na adekvatan način pa bi zbog toga u narednom periodu moglo doći i do stotina hiljada dodatnih smrtnih slučajeva.

Christopher Murray, direktor Instituta za evaluaciju zdravstva na Univerzitetu u Seattleu, rekao je kako je u nekim zemljama smrtnost od koronavirusa znatno veća od zvaničnih statistika.

“Otkrili smo da su u prosjeku ukupni smrtni slučajevi 20 posto veći od zvanično prijavljenih”, rekao je Murray i dodao kako postoje i određeni slučajevi koji odstupaju od ovih pravila.

“Postoje ekstremni slučajevi poput Ekvadora, Perua ili Rusije, gdje je ukupna smrtnost za 300-500 posto veća od prijavljenih slučajeva”, ističe Murray.

U međuvremenu, iako su u većini zemalja programi vakcinacije već u toku, pandemija i dalje ne jenjava. Niz zemalja, uključujući SAD, Njemačku, Švedsku, Japan, bilježe porast smrtnih slučajeva u protekloj sedmici, a mnoge zemlje pooštravaju epidemiološke mjere.

Kada je u pitanju pojedinačna statistika, Sjedinjene Američke Države zabilježile su više od 380.000 smrtnih slučajeva što predstavlja trenutno i najveći broj u svijetu, a slijede ih Brazil, Indija i Meksiko.

Klix

Prethodni članakSenidah sprema novi album: Merlina smatram velikom inspiracijom
Sljedeći članakOvo je deset najvećih arheoloških otkrića u BiH u posljednjoj deceniji