U termoelektrani uništeno 70 tona cigareta

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Upravom carina, uništili su više od 70 tona različitih vrsta cigareta, koje su zaplijenjene u prethodne dvije godine. Oduzeti akcizni proizvodi spaljeni su u Termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, nakon donesenog rješenja Upravnog suda.

Tokom 2021. i 2022. godine Uprava kriminalističke policije Srbije i Odjeljenje za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Upravom carina, stavili su akcenat na suzbijanje krijumčarenja cigareta, a posvećenim radom na suzbijanju ovog vida kriminaliteta, postigli su izvanredne rezultate i poslali jasnu poruku da se neće praviti kompromis sa švercerima. U nekoliko sprovedenih akcija na suzbijanju krijumčarenja cigareta praktično su presijekli najjače grupe koje su se time godinama bavile.

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, u zajedničkoj akciji sa Upravom carina, u maju 2022. godine, zaplijenili su rekordnih 50 tona neprijavljenih cigareta različitih marki u luci Prahovo. Također, u 2022. godini, u više odvojenih akcija, zaplijenili su 10.319 kilograma smjese za duhan i podnijeli četiri krivične prijave protiv šest osoba.

Pripadnici UKP, u 2021. godini, zaplijenili su 1.063 bokseva različitih vrsta cigareta i podnijeli četiri krivične prijave protiv devet osoba, a u 2022, 10.147 bokseva i podnijeli pet krivičnih prijava protiv osam osoba.

Uprava kriminalističke policije kontinuirano ulaže napore na otkrivanju i suzbijanju svih kriminalnih aktivnosti, a kao jedan od značajnijih segmenata u radu mogu se izdvojiti aktivnosti koje imaju štetne posljedice po budžet Republike Srbije, ali i po pravna i fizička lica koja posluju u skladu sa pozitivnim propisima u Republici Srbiji.