Portal 072info

U toku akcija “Tref 2”: Među 12 uhapšenih službenici UIO BiH i Granične policije

Granična policija BiH je po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH u jutarnjim satima 01. decembra 2014. godine realizirala operativnu akciju kodnog naziva “Tref 2” usmjerenu protiv krijumčarenja akciznih roba i korupcije. Na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Srednjobosanskog kantona izvršeni su pretresi na 12 lokacija, a slobode je lišeno 12 lica, saopćila je Granična policija BiH.

Kako saznaje “Dnevni avaz”, u akciji Tref 2 uhapšeni su Dobroslav Prlić i Domagoj Jukić, službenici Uprave  za indirektno oporezivanje. Oni su radili na Graničnom prijelazu Orahovlje, općina Ljubuški.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na GP Doljani uhapšeni su Miroslav Vučić , Ivan Vukšić , Armin Torlo i Ahmet Čevra.

– Akcija “Tref 2” je najnoviji primjer izuzetno dobre saradnje Granične policije BiH sa Tužilaštvom BiH, Sudom BiH i OSA-om u cilju sprečavanja svih vrsta prekograničnog kriminala i korupcije. Posebno bih se zahvalio i čestitao na realizaciji policijskim službenicima Granične policije BiH koji su predano radili ovu akciju duži vremenski period – istaknuo je direktor Granične policije BiH, Zoran Galić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za dio lišenih slobode postoji osnova sumnje da su u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi u proteklom periodu počinili krivično djelo „udruživanje radi vršenja krivičnih djela“, a u vezi sa krijumčarenjem većih količina rezanog duhana iz Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, kao i nedozvoljenim prometom akciznih proba na teritorij Bosne i Hercegovine.

Slobode su lišena dva carinska službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH raspoređena na carinski referat Orahovlje: D. P. i D.  J., kao i državljanin Republike Hrvatske, T. P., te tri bh. državljanina A.  M., I. D. i Z. K. sa područja Posušja, Viteza i Kreševa, navodi se u saopćenju Granične policije BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slobode su lišena i četiri policijska službenika Granične policije BiH iz Jedinice granične policije Doljani: M. V. , I. V., A. T. i A. Č. za koje postoje osnove sumnje da su počinili koruptivna krivična djela u vezi sa krijumčarenjem, a za dvojicu od njih i za krivična djela „odavanje tajnih podataka“ i „krijumčarenje“.

Tokom akcije lišeni su slobode i bh. državljani: S. B. i D. Š. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organiziranje grupe ljudi radi rasturanja neocarinjene robe“ u vezi sa krijumčarenjem i ilegalnom preprodajom većih količina morske ribe iz R. Hrvatske u BiH, navodi se u saopćenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME