U toku istraga u Njemačkoj: Pronađen napušteni pas u lošem stanju s čipom iz BiH!

napusteni pas bernardinac njemacka maj21 facebook glavna

Zaprepašteni smo ovim okrutnim činom, napisali su njemački volonteri iz grupe Tierrettung LV Südbaden e.V. koji su prije dva dana pronašli napuštenog psa koji, nažalost, ima bosanski čip koji nije registriran u Europi.

Pas, bernardinac, pronađen je na parkingu uz autocestu. 

Bio je kratkim povocem vezan za stup.

“Mjesto je bilo vrlo skriveno u visokoj travi, vjerojavno je tamo dugo bio. Ipak, pomogli smo mu. Bio je potpuno mokar i prestrašen…”, napisali su šokirani volonteri.

Na mjesto događaja pozvana je i njemačka policija, koja je sve dokumentirala i započela istragu.

Potvrđeno je da pas ima čip iz Bosne i Hercegovine. 

“Zaprepašteni smo ovim okrutnim činom i želimo momku dobar početak u njegovom drugom životu”, dodali su volonteri.

Ispod posta koji su volonteri objavili, nanizalo se više od hiljadu ljutitih komentara koji žele vidjeti pravdu za ovog psa, a počinitelje, zakonski, kažnjene.

Ukoliko, slučajno, poznajete na koji je način ovaj pas udomljen u Njemačkoj, najbolje je da se javite ovoj grupi direktno na Facebook: 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3999166736817285&id=252427334824596

Još prije deset godina, mediji su pisali o tome kako organizirane kriminalne grupe švercuju pse iz BiH u zemlje zapadne Evrope, najčešće u Njemačku, pod izgovorom da će tamo biti udomljene, ali brojni parametri ukazuju da životinje budu zloupotrijebljene u medicinske svrhe, te korištene za testiranje oružja ili izradu krzna. O ovome su svjedočili i veterinari iz BiH.

Ovo predstavlja veliki problem legitimnim organizacijama i zaštitnicima šapica koji, često, upravo zbog ove situacije teško nalaze dom i pomoć za pse kojima je zaista problema.

Sagovornici medija, upućeni u ovu problematiku, tvrdili su da je riječ o međunarodnom kriminalu, te da je nakon šverca drogom i oružjem najisplativije krijumčarenje životinja. “Posao” funkcioniše tako što u BiH skupljaju pse pod izgovorom da će biti udomljeni, a onda ih preuzmu šverceri, te u evropskim zemljama prodaju po vrtoglavo visokim cijenama.

DW je ove godine pisao da je riječ o kriminalu teškom milijarde eura.

Njemica Laura Köhler je to osjetila i na svojoj koži. Ova žena, koja živi na sjeveru Njemačke, prošle godine je na internetu naišla na oglas u kojem se nudio crni psić. Zvao se Čiko, koštao je 600 eura. Laura Köhler kaže da je oglas djelovao ozbiljno, kao i svi drugi. Poslije razmjene mailova, dogovorena je kupovina.

„Sve je išlo brzo. Stavili smo novac na stol, i otišli bez ikakvog ugovora“, sjeća se ona. „Odmah smo pomislili da ovo nije dobro. Zašto nije bilo nikakvog ugovora? Zašto nismo dobili knjižicu cijepljenja za psa?”

Köhler je povjerovala prodavačici na riječ. Ali je veterinar odmah utvrdio da je Čiko zaražen virusom koji se često nalazi kod pasa s Balkana. Morali su ga uspavati dan poslije kupovine. Od prodavačice nije bilo ni traga ni glasa. Köhler želi da to što prije zaboravi. „Ako pretpostavimo da iza toga stoji nekakva pseća mafija… ne znam je li dobro ulaziti u sukob s njima.”

Aktivisti očekuju mnogo od novog zakona u EU, koji je stupio na snagu u travnju. Od sada bi sve online-platforme preko kojih se nude štenci morale biti verificirane, i na prodaju bi smjeli biti samo registrirani psi.

No ni to neće pomoći, kaže Peneva, ako ne bude strogih kontrola. I identifikacijski brojevi se mogu falsificirati. Ona zato apelira na odgovornost svih koji nabavljaju psa – to treba činiti samo kod ovlaštenih uzgajivača.

No, ipak, ovo neće biti dovoljno:

“Svako u EU koji uzgaja ili prodaje štenad trebao bi biti registriran kod svojih vlada od prve uzgojene ili darivane životinje. Registracijski brojevi uzgajivača trebaju biti uključeni u nacionalne registre kućnih ljubimaca kako bi se garantirala potpuna provjera podrijetla svake životinje. To, zajedno s uvođenjem obavezne registracije kućnih ljubimaca u cijelom EU, može zaustaviti ilegalne trgovce štenadima”, poručuju iz organizacije Four Paws International.