U toku je masovno razoružavanje Krajišnika: Evo o čemu je riječ

733AEC91 C918 4A97 AB19 1E8C6D7DC715

Zbog novog Zakona o oružju i municiji u USK-u, Krajišnici su došli u situaciju da budu potpuno razoružani, barem što se tiče civilnog sektora. Zakon je usvojen 1. maja 2021, pa je Skupština uputila zahtjev svim policijskim stanicama da 15 dana ranije obavijeste vlasnike oružja o isteku dozvola.

Oni nisu postupali po tom zahtjevu, nego su za nekoliko stotina vlasnika i za oko hiljadu cijevi poslali prekršajne naloge. Te osobe kojima je sad oduzeto oružje po istom zakonu nemaju pravo za dvije godine dobiti oružje nazad i oružni list, kaže nam poslanik iz SDA Hadis Jusić.

Kazne za prekršaje se kreću od hiljadu do tri hiljade maraka i plaćaju se za svaki komad oružja posebno, sve zbog toga što nisu produžili zahtjev 15 dana prije isteka roka.

– I nije samo oružje u pitanju, gdje netko ima pištolj na dozvolu ili lovačku pušku, nego Zakon jednako obuhvata i plinski pištolj, air soft puške i slično koje se više ne može nabaviti bez prijave i uz starosnu dob vlasnika od minimum 21 godinu. To je isto apsurd, jer sa 18 godina Krajišnici su išli u rat, idu u vojsku, a ne mogu biti lovci, smatra Jusić, koji je uputio inicijativu za izmjenu nekoliko članova Zakona, iako smatra da bi najbolje bilo da se Zakon u potpunosti stavi van snage i da se pripremi i usvoji bolji.

Mnogo je Krajišnika koji su išli u MUP da se žale, a ni ministar Nermin Kljajić nije zadovoljan zakonom.