U toku konsultacije o uspostavi Covid pasoša za bh. građane

odlakat
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Trenutno su u toku konsultacije svih nivoa vlasti kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u Bosni i Hercegovini radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije koronavirusa.

Potvrđeno je to danas Feni u Ministarstvu civilnih poslova BiH uz pojašnjenje da se konsultacije vode uz koordinaciju tog ministarstva koje ima nadležnost u području zdravstva, uz učešće Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Učinkovit doprinos

– Sve to čini se kako bi se došlo do učinkovitog doprinosa postupnom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja – pojašnjeno je iz ministarstva.

Ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za sistem za izdavanje Covid pasoša/Zelenog certifikata bh. građanima, mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana.

O tom pitanju održan je sastanak 22. juna i s predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH te su BiH prezentirani uvjeti koje mora ispuniti svaka zemlja nečlanica EU (znači i BiH) za prepoznatljivost nacionalnih Covid potvrda unutar EU.

Iz Ministarstva ističu da svi nivoi vlasti u području zdravstva, na cijelom teritoriju BiH, već izdaju određene vrste dokumenata – potvrde s ciljem dokazivanja Covid statusa osobe bh. građanina koja putuje.

Pribavljanje uzoraka

– Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH s postojećim dokumentima – potvrdama u vezi njihovog Covid statusa – napomenuli su.

Također, u toku je pribavljanje uzoraka svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU i ostalima koji su to od BiH tražili, te će se preduzimati i druge potrebne aktivnosti uz podršku svih nivoa vlasti u području zdravstva, a radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prelaznom periodu do utvrđenja sistema za verifikaciju Covid pasoša/Zelenog certifikata u BiH.

– O svim novim detaljima u pogledu napretka u procesu uspostavljanja pravnog okvira i implementacije sistema digitalne potvrde u BiH javnost će biti blagovremeno upoznata – najavili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

GODISNJICA
MARKETING