U toku proces smanjivanja cijena rominga između EU i zapadnog Balkana

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Mobilni operateri iz Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana, kao i predstavnici Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije (EK), sastali su se danas da razgovaraju o mapi puta za smanjivanje cijena rominga između EU i zemalja regiona, na sastanku koji je organizovala Evropska komisija.

Učesnicima sastanka su se obratili evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Olivér Várhelyi, evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton i generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, te je zaključeno da će nastaviti sa radom na koracima koji uskoro trebaju dovesti do početka smanjivanja cijena usluga prenosa podataka u romingu između EU i zapadnog Balkana. Krajnji cilj je smanjenje cijena rominga na približno isti nivo cijena na nacionalnom nivou do 2027. godine.

– Mi u Vijeću za regionalnu saradnju, Evropska komisija, vlade sa zapadnog Balkana, mobilni operateri i regulatorne agencije smo zajedno prošli dug proces smanjivanja cijena rominga na Zapadnom Balkanu i nakon ukidanja rominga u regionu koji je stupio na snagu 1. jula 2021. godine, vidimo konkretne rezultate. Uprkos mjerama ograničenja putovanja, primjetili smo značajno povećanje svih pokazatelja korištenja rominga zahvaljujući režimu ‘rominga kao kod kuće’ i to u vezi odlaznih, odnosno dolaznih poziva, tekstualnih poruka i prenosa podataka. Ako uporedimo prvu i drugu polovinu 2021. godine, odnosno period prije i nakon ukidanja rominga na zapadnom Balkanu, primjećujemo povećanje broja korisnika usluga rominga u regionu od sto posto, kao i povećanje prometa podataka u romingu za do 460 posto – rekla je Bregu na sastanku.

Korisnici rominga sa Zapadnog Balkana, kako je dodala, napravili su ukupno 143 miliona minuta odlaznih poziva u 2021. godini ili oko duplo više u odnosu na 2019.

https://75c094271898ca0f6958f25ac6b37930.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

– Prošle godine smo, opet zajedno, počeli intenzivno da radimo sa Evropskom komisijom i mobilnim operaterima na smanjivanju cijena rominga između EU i zapadnog Balkana u okviru otvorenog, transparentnog, inkluzivnog procesa konsulatacija kojim su obuhvaćeni svi akteri, i nadam se da ćemo prva umanjenja cijena rominga vidjeti već na ljeto 2023. – navela je Bregu.

Kroz niz ambicioznih reformi u domenu politika u svim ekonomijama zapadnog Balkana zajedno sa smanjivanjem cijena rominga između Evropske unije i regiona kroz samoreguliranje i komercijalne ugovore operatera, cilj procesa su direktne koristi za građane regiona i EU, ali i poboljšanje poslovnog okruženja na zapadnom Balkanu.

– Tačno je da je smanjivanje cijena rominga između Evropske unije i zapadnog Balkana složenije od ukidanja rominga u regionu, ali naše vlade završavaju svoj dio posla u ovom procesu i tako šalju veoma jasnu poruku o značaju koji pridaju poboljšanju poslovnog okruženja. Osim toga, u Vijeću za regionalnu saradnju imate pouzdanog regionalnog partnera, a prisustvo komesara Várhelyija i komesara Bretona danas još jednom potvrđuje političku podršku Evropske komisije ovom procesu – zaključila je Bregu.

https://75c094271898ca0f6958f25ac6b37930.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Vijeće za regionalnu saradnju, Evropska komisija i mobilni operateri iz Evropske unije i zapadnog Balkana sastali su se nekoliko puta prošle i ove godine, čime su obezbjedili održivost i dosljednost procesa, te se zajednički bavili potrebama i izazovima. Vijeće za regionalnu saradnju je opredjeljeno da proces konsultacija sa mobilnim operaterima iz EU i regiona učini još strukturiranijim i to u okviru Savjetodane i koordinacijske grupe koja uskoro treba biti osnovana, saopćeno je iz RCC-a.