U Travniku oskrnavljena bista Josipa Broza Tita, reagirali iz UABNOR-a

800x450

Oskrnavljena je bista doživotnog predsjednika SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije Josipa Broza Tita u Travniku, na godišnjicu njegove smrti.

Članovi UABNOR-a Travnik koji su došli da je urede zatekli su natpis “Tito je Hrvat” uz nacrtani križ te druge figure, a smatraju da je to djelo maloljetnika

Pripadnici Policijske uprave Travnik izvršili su uviđaj, a na raspolaganje im je stavljen i videonadzor Općine Travnik.

Iz UABNOR-a su naveli da će u slučaju da se radi o maloljetnoj osobi pokrenuti postupak protiv roditelja maloljetnika, a s ciljem upozoravanja roditelja kao i obrazovnih insitucija na području općine Travnik koje moraju kroz nastavni program dati značaj antifšističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu te liku i djelu Josipa Broza Tita.

– Generacije koje stasavaju i koje su sutra nosioci razvoja naše države moraju znati ulogu Josipa Broza Tita u razvoju Bosne i Hercegovine i odlukama I,II i III zasjedanja ZAVNOBIH-a kojima je utemeljena današnja država Bosna i Hercegovina, kao i odlukama II zasjedanja AVNOJ-a gdje su potvrđene odluke iz Mrkonjić-Grada gdje je održano I zasjedanje ZAVNOBIH-a. Zato svako sknavljnje biste josipa Broza Tita i spomenika iz Drugog svjetskog rata je skrnavljenje tekovina Bosne i Hercegevine i njenih naroda koje već stoljećima žive na ovim prostorima – saopćili su iz UABNOR-a Općine Travnik.

Podsjetili su da je na današnji dan, tačno prije 41 godinu, “prestalo da kuca srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti” te pozvali građane Travnika da se pridruže i odaju zajedno sa članovima UABNOR-a Općine Travnik počast Josipu Brozu Titu.

– Nemili incident neće spriječiti članove UABNOR-a da danas u 15.05 sati odaju počast Josipu Brozu Titu, istinskom antifašisti, borcu za ljudska prava, tvorcu nesvrstanih – naveli su.

IZVORAvaz
Prethodni članakUmrla sestra od Edite i Indy Aradinović
Sljedeći članakVjerenica Darka Lazića napustila dom zbog druge žene, pronašla mu poruke od bivše