23E6FB98 2941 44DD AC08 F9724A8E7ED2
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika
NER FIT

U saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Trebinje-Ljubinje poginula Monika Karan, osuđena ratna zločinka u Brčkom.

FIXGEHALT

Do nesreće je došlo kada je vozač automobila Renault Twingo koji se kretao iz pravca Ljubinja, iz za sada nepoznatih razloga prešao u suprotnu traku i sudario se sa kombijem Opel Vivaro koji je vozio radnike na posao.

Suvozač iz Renaulta Twingo Monika Karan iz Brčkog preminula je na licu mjesta, dok je vozač Nebojša Stojanov iz Banjaluke prevezen u Bolnicu Trebinje, gdje je preminuo.

Putnici iz kombija su zadobili tjelesne povrede i zbrinuti su u Bolnici Trebinje i za sada niko nije životno ugrožen, javljaju lokalni mediji.

LIDER

Monika Karan osuđena je 2013. godine pred Osnovnim sudom u Brčkom na kaznu zatvora od četiri godine za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u brčanskom logoru Luka 1992. godine.

Sud je prihvatio šest od ukupno osam tačaka optužnice koja ju je teretila da je “od početka maja do 10. jula 1992. godine u Brčkom u koncentracionom logoru Luka i Stanici javne bezbjednosti svakodnevno mučila, nečovječno postupala, nanosila velike patnje, povređivala tjelesni integritet i zdravlje, te vršila fizička i psihička zlostavljanja civilnog stanovništva”. Poznata je kao djevojka monstrum.

Prema presudi, Karan-Ilić je proglašena krivom da je od maja do juna 1992. u logoru “Luka” i Stanici javne bezbjednosti (SJB) Brčko učestvovala u mučenju, nečovječnom postupanju i nanošenju patnji civilima Bošnjacima i Hrvatima.

Karan-Ilić je oslobođena krivice da je u logoru “Luka” jednom prilikom učestvovala u seksualnom zlostavljanju zatočenika, te da je gasila cigare po tijelu zatočenice.

Tužilaštvo Brčko Distrikta je optužnicu protiv Karan-Ilić, koja se sastojala od osam tačaka, podiglo u martu 2012., a prvostepena presuda je donesena u maju iste godine.

Karan-Ilić se od decembra 2011. nalazila u pritvoru u Bijeljini, a vrijeme provedeno u pritvoru bilo joj je uračunato u izrečenu kaznu.