U Turskoj otvorena izložba fotografija povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici

U Afyonkarahisaru u Turkiye otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Neprekidna bol” povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba, otvorena na Gradskom trgu, organizovana je u saradnji općine Afyonkarahisar i Unije međunarodnih demokrata (UID).

Zamjenik gradonačelnika Afyonkarahisara Murat Oner izjavio je da se na izložbi nalaze fotografije koje pokazuju zločine koji su izvršeni u Srebrenici prije 27 godina.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i prorektor Univerziteta zdravstvenih nauka Afyonkarahisar (AFSU) prof. dr. Adem Aslan, predsjednica ženskog ogranka AK Partije u Afyonkarahisaru Ferda Erturk, predstavnici nevladinih organizacija i drugi zvaničnici.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Najstarija žrtva čiji posmrtni ostaci će biti ukopani ove godine u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima je Husejin Krdžić, rođen 1936. godine. Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine nalaze se i tri maloljetnika.

Radi se o dječacima koji su imali samo 16 i 17 godina kada su ubijeni. Bit će ukopani i blizanci Samir i Semir Hasanović, imali su samo 20 godina u trenutku smrti. Njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u različitim masovnim grobnicama. Konačan smiraj će naći i otac i sin – Hajdin i Sead Hukić. Ovo je treći sin Hajdina koji je nestao. Dva sina su ranije ukopana, a za jednim se još traga.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE