Portal 072info

U Ukrajini je potrebno spriječiti tragediju viđenu u Bosni

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barack Obama optužio je Hamas da je ubistvom dvojice i zarobljavanjem jednog izraelskog vojnika prekršio trodnevno primirje u Pojasu Gaze koje je jutros stupilo na snagu, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

“Ako su ozbiljni neka oslobode zarobljenika. Bio sam jasan kada sam rekao da Izrael ima pravo da se brani. Nijedna zemlja ne može tolerisati raketiranje svojih gradova i kopanje tunela kojima prolaze teroristi”, rekao je američki predsjednik na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

On je naglasio važnost zaštite civila u zonama sukoba.

“Moramo ipak učiniti više da se zaštite civili koji stradaju u unakrsnoj vatri u Gazi. Izrael je bio predan primirju koje je prekršeno. Nastavit ćemo raditi na miru, ali bit će teško ponovo postići trajno primirje. Nije bitno da li je neko naredio otmicu ili ubijanje izraelskih vojnika, bitno je da se to dogodilo i da u tom slučaju Hamas uopšte nema kontrolu nad svojim ljudima”, rekao je Obama.

On je rekao i da želi vidjeti da je sve učinjeno da ne stradaju civili. Izrael ima pravo da se brani, ali treba i da posveti pažnju zaštiti civila.

“Ljudi su zaboravili da Amerika iako najjača zemlja na svijetu ipak ne kontroliše cijeli svijet i naši diplomatski napori često daju rezultat kroz nešto duži vremenski period. U Ukrajini smo napravili napredak u onome šta smo rekli da ćemo uraditi”, rekao je Obama, komentarišući situaciju u Ukrajini.

On je istakao da treba učiniti sve da se spriječi tragedija viđena u Bosni i Hercegovini, gdje je prolijevanje krvi trajalo jako dugo.

“U Ukrajini je potrebno spriječiti tragediju viđenu u Bosni”, poručio je Obama.

Anadolija

 

Podijelite članak