U utorak u BiH stižu Pfizerove vakcine iz EU, isporuke će ubuduće biti redovne

Screenshot 2 143
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova objavila je da će u utorak u Bosnu i Hercegovinu stići prvi prva isporuka vakcina protiv koronavirusa iz Evropske unije. Prema potvrdi koju je dobila, isporuke će ubuduće biti redovne.

“Dobili smo potvrdu da će prvi kontigent vakcina protiv koronavirusa za BiH iz EU, a koji će biti plaćen iz IPA fondova, stići u utorak te da će isporuke ubuduće biti redovne”, navela je Turković na Twitteru.

Dodala je da su građani BiH zahvalni Evropskoj uniji i državama članicama, posebno Austriji, jer doprinose borbi protiv koronavirusa.

I Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH potvrdio je da sljedeće sedmice počinje isporuka vakcina. Precizirao je da se radi o onima proizvođača BioNTech/Pfizer. Podsjetio je da Evropska Unija brine o Bosni i Hercegovini te da je pružila medicinsku pomoć u iznosu od 7,76 miliona eura zdravstvenim ustanovama širom države.

U grafici koju je podijelio na Twitteru navedeno je da je za vakcine i medicinsku opremu izdvojeno 13,7 miliona eura.

Evropska unija pomaže BiH (Foto: Twitter)
Evropska unija pomaže BiH (Foto: Twitter)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obavijestila je ranije lidere regiona da će “u drugoj polovini aprila” ove godine početi isporuka 650.000 Pfizerovih vakcina zemljama Zapadnog Balkana, što je donacija Evropske unije. Od toga će BiH pripasti 214.000.