Portal 072info

U vagonu povećan nivo zračenja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

ArcelorMittal

Tokom redovne kontrole vaganja željezničkih vagona koji se nalaze u krugu kompanije ArcelorMittal Zenica, mjerni  aparati su na jednom vagonu pokazali povećan nivo zračenja. Na vagonu su se nalazili ostaci sa konti liva, čelični otpad i smeće, potvređno je iz Kompanije ArcelorrMittal Zenica.  U Po predviđenoj proceduri, vagon je izmješten na sigurnu lokaciju i izoliran žutom sigurnosnom trakom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istovremeno,  informacija o nalazu mjerenja poslana je  Državnoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BIH, nadležnoj za ovakve situacije. Njen predstavnik danas je došao u ovu kompaniju, izvršio je stručni uviđaj i potvrdio da je postupljeno po proceduri. Ova agencija će izdati nalog Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH – Centar za zaštitu od zračenja, da uradi  identifikaciju i izvrši uklanjanje  izvora zračenja, koje može potjecati od starih gromobrana ili odbačenih uređaja za dojavu požara koji su se nalazili među otpadom na vagonu, navoe iz Komapnije ArcelorMittal.

Njima je potvrđeno da ovako lociran vagon ne predstavlja apsolutno nikakvu opasnost za bilo koga izvan prostora ograničenog sigurnosnom trakom, a kompanija će nastaviti tijesno surađivati sa nadležnim institucijama po ovom pitanju i slijediti njihove upute.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

rtvze.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME