Portal 072info

U većeme dijelu BiH zasniježen kolovoz

Zbog novih sniježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, jutros se vozi po zasniježenom kolovozu. Posebno je otežano kretanje na putevima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, gdje su padavine počele jučer u kasnim poslijepodnevnim satima i gdje na kolovozu ima oko 5 cm snijega i poledice.

Posebno se skreće pažnja na puteve na području Unsko-sanskog kantona, kao i na šire područje Banja Luke, Prijedora, Bosanske Gradiške, Drvara, Ključa, Mrkonjić Grada i Skender Vakufa. U tim krajevima na dionicama u višim predjelima obavezno je korištenje lanaca za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije.

Na jugu zemlje trenutno se saobraća po pretežno mokrom kolovozu, a skreće se pažnja i na učestale odrone. Magle ima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a posebno se izdvaja dionica Konjic-Salakovac, gdje je vidljivost jutros smanjena na oko 20 m. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apeluje se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Povodom praznika, pravoslavnog Božića, na području BiH večeras do ponoći zabranjen je prevoz eksplozivnih materija.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnim prijelazima Izačić i Velika Kladuša zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 t. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Fena

 

Podijelite članak