U Velikoj Britaniji medikamenti za artritis odobreni za liječenje koronavirusa

Screenshot 16 27

Nadležni u Velikoj Britaniji su prošle sedmice odobrili korištenje tocilizumaba i sarilumaba kod pacijenata kritičnog zdravstvenog stanja zbog koronavirusa – lijekova koji se koriste za liječenje artritisa. Preporuke za korištenje su utemeljene na saznanjima objavljenim 7. januara na web stranici posvećenoj medicinskim naukama medRxiv. Prema njima, ovi lijekovi mogu smanjiti rizik od smrti za 24 posto.

Studija o učinkovitosti ovih lijekova protiv koronavirusa još nije recenzirana. Zasnovana je na 800 pacijenata koji su bili na intenzivnoj njezi zbog zaraze koronavirusom.

Pola njih od navedenog broja je imalo uobičajenu zdravstvenu njegu, 353 je liječeno tocilizumabom, a 48 sarilumabom. Istraživači su utvrdili da je 35,8 posto liječenih uobičajenim zahvatima preminulo, u poređenju s 28 posto onih koji su uzimali tocilizumab i 22,2 posto onih koji su uzimali sarilumab.


“Ovo je značajan korak ka povećanju mogućnosti preživljavanja pacijenata koji su na intenzivnoj njezi zbog koronavirusa. Podaci su pokazali da ovi lijekovi ubrzavaju i poboljšavaju izglede oporavka na intenzivnoj njezi, što je presudno za smanjenje pritiska na bolnice i spašavanje života”, izjavio je zamjenik glavnog zdravstvenog dužnosnika u Engleskoj Jonathan Van-Tam za list Guardian.

Planirani su ili su u toku deseci kliničkih ispitivanja liječenja koronavirusa ovim lijekom.

Doktorica za zarazne bolesti Medicinskog univerziteta u Južnoj Karolini Krutika Kuppalli je nalaze nove studije u izjavi za list New York Times nazvala ohrabrujućim. Ona nije bila uključena u navedeno istraživanje.

“Moramo razumjeti zašto se podaci ove studije razlikuju od podataka ostalih studija, prije nego što se lijekovi počnu široko primjenjivati”, ukazala je Kuppalli.

Ljekar za zarazne bolesti Jonathan Parr s Univerziteta Sjeverna Karolina u gradu Chapel Hill je za list Washington Post izjavio da se rezultati ove studije razlikuju možda zbog toga što obuhvataju samo teško oboljele od koronavirusa.

Ni on nije bio uključen u ovo istraživanje i podsjetio je da su ranije studije obuhvatale i one koji su imali lakše simptome, ali su bili hospitalizovani.

Pacijenti obuhvaćeni spomenutom studijom su navedene lijekove dobijali 24 sata od zbrinjavanja na intenzivnoj njezi, što sugeriše da bi rano liječenje moglo biti važno za poboljšanje izgleda za preživljavanje pacijenata, prenosi magazin Scientist.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME