U Višegradu zastava s mrtvačkom glavom kao i ’92. kad je Vasiljević govorio: “Sutra dijelimo najveće kurbansko meso”

Podijelite vijest

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata, objavila je videosnimak iz Kosovog Polja kod Višegrada, na kojem se vidi, vjerovatno, svatovska kolona vozila iz kojih se vihore različite zastave. 

– Katastrofalno, zastava sa mrtvačkom glavom prije deset minuta prolazi kroz moje Kosovo Polje, Višegrad. Vrati me u ’92. kada je Mitar Vasiljević 10. juna ’92. dan uoči Kurban-bajrama istom dionicom nosio zastavu sa mrtvačkom glavom i govorio: “Sutra dijelimo najveće kurbansko meso” – napisala je Hasečić uz video.

Genocid i zločini nad Bošnjacima istočne Bosne počinjeni su pod četničkom zastavom sa mrtvačkom glavom.

Višegradski monstrum Mitar Vasiljević, kojeg Hasečić spominje, osuđen je pravosnažno 2004. godine u Hagu na 15 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu i okolini, a na izdržavanju kazne bio je u zatvoru u Austriji. Uhapsili su ga pripadnici SFOR-a 25. januara 2000. godine i istog dana je prebačen u pritvorsku jedinicu UN u Ševeningenu. Na slobodu je pušten nakon dvije trećine odležane kazne i u Višegradu je dočekan kao heroj. Zločinac Mitar Vasiljević bio je pripadnik paravojne formacije “Beli orlovi” na čijem čelu je bio zločinac Milan Lukić osuđen na doživotnu robiju.

Faktor


Podijelite vijest