U Višegradu zastava s mrtvačkom glavom kao i ’92. kad je Vasiljević govorio: “Sutra dijelimo najveće kurbansko meso”

U Višegradu zastava s mrtvačkom glavom kao i ’92.  kad je  Vasiljević govorio: “Sutra dijelimo najveće kurbansko meso”

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena-žrtva rata, objavila je videosnimak iz Kosovog Polja kod Višegrada, na kojem se vidi, vjerovatno, svatovska kolona vozila iz kojih se vihore različite zastave. 

– Katastrofalno, zastava sa mrtvačkom glavom prije deset minuta prolazi kroz moje Kosovo Polje, Višegrad. Vrati me u ’92. kada je Mitar Vasiljević 10. juna ’92. dan uoči Kurban-bajrama istom dionicom nosio zastavu sa mrtvačkom glavom i govorio: “Sutra dijelimo najveće kurbansko meso” – napisala je Hasečić uz video.

Genocid i zločini nad Bošnjacima istočne Bosne počinjeni su pod četničkom zastavom sa mrtvačkom glavom.

Višegradski monstrum Mitar Vasiljević, kojeg Hasečić spominje, osuđen je pravosnažno 2004. godine u Hagu na 15 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu i okolini, a na izdržavanju kazne bio je u zatvoru u Austriji. Uhapsili su ga pripadnici SFOR-a 25. januara 2000. godine i istog dana je prebačen u pritvorsku jedinicu UN u Ševeningenu. Na slobodu je pušten nakon dvije trećine odležane kazne i u Višegradu je dočekan kao heroj. Zločinac Mitar Vasiljević bio je pripadnik paravojne formacije “Beli orlovi” na čijem čelu je bio zločinac Milan Lukić osuđen na doživotnu robiju.

Faktor

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS