AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Zbog pogoršane epidemiološke situacije od danas je u Zapadnohercegovačkom kantonu ograničeno kretanja u periodu od 20:30 do 5 sati, odlučio je Štab civilne zaštite tok kantona.

Odluka je donesena jučer na 42. sjednici Štaba civilne zaštite ZHK na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo, a zbog eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa.

Iz Štaba navode da je 125 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata i ukupno 435 aktivno oboljelih osoba od koronavirusa što predstavlja eksponencijalni rast koji ugrožava zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete.

“Štab je usvojio Zapovijed o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati, čija primjena počinje sutra, 18. marta, i na snazi ostaje do 31. marta. Zabranjena su okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim natjecanjima”, naglasili su iz Štaba CZ ZHK.

Podsjećaju da je nošenje zaštitinih maski u zatvorenim prostorima obavezno.

“Cilj donošenja mjera je zaustaviti nagli porast oboljelih osoba i sačuvati zdravlje stanovika i zdravstvene kapacitete, a efekti ovih mjera i eventualno produženje će biti razmatrani u narednom razdoblju”, poručili su iz Štaba Civilne zaštite ZHK.