Portal 072info

U Zavidovićima traje uviđaj u izgorjelom djelu Tvornice motažnih kuća “Krivaja”, radnici zabrinuti za svoje sudbine

Iako je Tvornica montažnih kuća Krivaja Zavidovići koja je izgorjela u požaru bila osigurana, to nikako nije dovoljno da pokrije ogromne gubitke i štetu koja je nastala u požaru.

U tvornici  je direktno radilo oko 200 radnika, a indirektno mnogo više jer je riječ o proizvodima – montažnim kućama koje su rađene isključivo za zemlje Zapadne Evrope.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na mjestu tvornice montažnih kuća iz Zavidovića i danas radnici koji raščišćavaju zgarište. 200 radnika preko noći ostalo je bez posla.

„Direktno je vezano za ovu fabriku 200 porodica, indirektno možemo da kažemo da smo vezani pa u čitavom svijetu mi ovaj proizvod radimo i jedini mogu da kažem da radimo za svjetsko tržište. Mi smo sa ovim proizvodimom sa montažnim kućama bili prisutni i u  Švedskoj , Noirveškoj, italiji“, kazao je Vehbija Aličić, rukovodilac radne jedinice u TKM „Krivaja“ Zavidovići.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slijedi uviđaj i faza raščišćavanja zgarišta na 15.000 kvadratnih metara. Iako je firma bila osigurana, posljedice požara su mnogo veće.

„Osigurano je i očekujemo da ćemo dio ovoga nadomjestit iz osiguranja, ali to nije ni izdaleka ono što je potrebno da bi ponovo počela proizvodnja ali evo da ne pričamo da bi počela proizvodnja onim kapacitetom koji je bio prije jučerašnjeg dana“, pojasnio je Ismet Mujanović, generalni direktor Tvornice montažnih kuća „Krivaja“ Zavidovići.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Samo da bi napravili halu, krenuli od početka, potrebna je jedna godina, pa i mnogo više.  Do tada, potrebno je da se uključi društveno politička zajednica kako bi se lakše prebrodila socijalna kriza u Zavidovićima, općini gdje je ova tvornica bila jedina svijetla tačka.

„Naravno da ćemo učiniti sve što budemo mogli pripomoći ovoj firmi da na bilo koji način i u bilo kojoj mjeri da sanira ovo što se desilo i naravno očekujemo od države koja je puno jača od lokane zajednic e da prepozna ovo  i da da svoj doprinos da se pokuša ponovo vratiti makar ovih 200 radnih mjesta u Zavidoviće“, rekao je Suad Omerašević, načelnik Općine Zavidovići.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dežurni kantonalni tužitelj trenutno je na mjestu gdje se dogodio požar, gdje vrši uviđaj zajedno sa ovlaštenim licima MUP-a ZDK-a s ciljem utvrđivanja oklonosti koje su dovele do požara. Više informacija biće poznato tokom sedmice kad uviđaj bude završen.

(BHindex.info)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME