U završnoj fazi radovi na mostu prema tvrđavi Stari grad u Travniku

most
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U završnoj fazi su radovi na pristupnom mostu za tvrđavu Stari grad u Travniku, koja je jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku Fatima Maslić kazala je kako će po završetku realizacije investicije vrijedne 137.000 maraka u potpunosti biti restaurirana travnička tvrđava koja ima status nacionalnog spomenika BiH.

– Dovođenje tvrđave na ovaj nivoa od velikog je značaja za razvoj turizma. Sve do pandemije koronavirusa broj posjetitelja svake se godine povećavao. Tako smo u 2019. imali 64.243 posjetitelja, a prošle godine Stari grad je posjetilo 21.175 osoba – kazala je Maslić u razgovoru za Fenu.

Zavičajni muzej u Travnik započeo je pripreme na projektu i prikupljanje sredstava za rekonstrukciju mosta još 2017. godine, a izvođenje radova započelo je u listopadu 2020. godine.

Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanske županije (SBŽ), Općina Travnik, kao i Zavičajni muzej Travnik.

Nakon radova na mostu preostat će, kaže Maslić, samo tekuće održavanje tvrđave.

– Ostalo je još u narednom periodu da se uredi sam prilaz u tvrđavu, izvrši rekonstrukcija mokrog čvora i toaleta, te adaptacija “Garbuna”, odnosno montažne drvene natkrivene platforme za potrebe smještaja muzejske radionice tkanja ćilima i radionice lončarstva. Uz to ide i priručna kafeterija koja opslužuje ljetnu baštu – ističe Maslić.

Tvrđava Stari grad nalazi se na vrhu travničke ulice Varoš.

Iako ne postoji podatak o godini, trajanju izgradnje, kao ni o graditelju, povjesničari su suglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovici 14. ili prvoj polovici 15. stoljeća.

Po načinu gradnje i drugim indicijama pretpostavlja se da ju je dao sagraditi kralj Tvrtko II. Kotromanić, ali povjesničari smatraju da je mogući graditelj i kralj Stjepan Dabiša. Današnji izgled bedema i same tvrđave predstavljaju rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda, navode iz Zavičajnog muzeja.

Tvrđava je od 1953. godine pod patronatom Zavičajnog muzeja, a 1999. godine pokrenut je proces njene obnove i revitalizacije.

Stari grad danas je obogaćen različitim muzeološkim i edukativnim sadržajima, te je značajna destinacija u kulturnom i zabavnom životu Travnika.